«Κανόνι» βάρεσε η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία ρούχων

«Κανόνι» βάρεσε η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία ρούχων

Αντιμέτωπη με συρρίκνωση των πωλήσεων βρίσκεται η αλυσίδα λιανικής στον χώρο ένδυσης.

Χρεοκοπία κήρυξε η εταιρεία ρούχων American Apparel (υπαγωγή στο άρθρο 11 περί εθελοντικής χρεοκοπίας), η οποία, όμως, θα συνεχίσει τη λειτουργία της μέσω των καταστημάτων λιανικής, τα σημεία χονδρικής πώλησης, καθώς και της μεταποίησης, ενώ δεν θα επηρεαστούν τα καταστήματα στο εξωτερικό.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ενώ οι πιστωτές θα προσφέρουν νέο κεφάλαιο 70 εκατ. δολαρίων για αναδιοργάνωση και ανακεφαλαιοποίηση.

Η εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία αναδιάρθρωσης με 95% των εξασφαλισμένων δανειστών της ώστε να μειώσει τα χρέη της.

Οι δανειστές θα διαγράψουν περίπου 200 εκατ. δολάρια των ομολόγων σε αντάλλαγμα με συμμετοχή στην εταιρεία. Το χρέος της American Apparel φθάνει τα 300 εκατ. δολάρια και η εταιρεία ελπίζει ότι θα καταφέρει να το μειώσει στα 135 εκατ. δολάρια καθώς και τους ετήσιους τόκους κατά 20 εκατ. δολάρια.

Η ιστορία της εταιρείας

Το 1989 άνοιξε το πρώτο κατάστημα American Apparel στο Λος Άτζελες και έγινε σύντομα η πρώτη επιλογή των γυναικών και των ανδρών που ήθελαν ένα ιδιαίτερο στυλ.

Η επέκταση της εταιρείας στη λιανική ήταν η ταχύτερη που έχει σημειωθεί στην αμερικανική ιστορία. Το 2003 η American Apparel άνοιξε καταστήματα στο Λος Άντζελες, το Μόντρεαλ και τη Νέα Υόρκη με κέρδη σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια απ’ τις πωλήσεις. Από το 2008 η εταιρεία έχει περισσότερα από 200 καταστήματα σε όλο τον κόσμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Αυστρία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία μέχρι τη Βραζιλία, ενώ στα «σχέδια» βρίσκονται τα καταστήματα στο Βέλγιο, την Ισλανδία, την Κίνα και τη Χαβάη.

Η «κάτω βόλτα»

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν ο «αγαπημένος» των ταμπλόιντς εξαιτίας των σκανδάλων και ιδρυτής της εταιρείας, Dov Charney, απολύθηκε για υποτιθέμενη ανάρμοστη συμπεριφορά και τα ηνία της American Apparel πέρασαν στον hedge fund Standard General.

Η εταιρεία έγινε ευρέως γνωστή κυρίως μέσα απ’ τις προκλητικές διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν πορνοστάρ και γυναίκες υπάλληλοι της American Apparel και είχαν την έγκριση του Dov Charney.

Ο Charney είχε κατηγορηθεί επίσημα εννέα φορές για παρενόχληση των υπαλλήλων του, όμως, οι καταγγελίες είτε αποσύρθηκαν στη συνέχεια είτε μπήκαν στο αρχείο έπειτα από διακανονισμό μεταξύ των δύο πλευρών.