Κανονικά η διάθεση self test από φαρμακεία στην Αττική

Κανονικά η διάθεση self test από φαρμακεία στην Αττική
Το self test που η Σπυριδούλα Χουντάλα έκανε στην κόρη της Ζωή, μαθήτρια της Πέμπτης Δημοτικού Σχολείου στο Ναύπλιο, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021. Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και α Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν τη χορήγηση των τεστ για δύο μήνες: τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διαθέτοντας 4 self tests ανά μήνα στους δικαιούχους.

Θετική ήταν η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), για συνέχιση διανομής δωρεάν self tests από τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου.

Είχε προηγηθεί – την περασμένη Τρίτη – απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με την οποία ο κλάδος συμφωνούσε με το αίτημα της Κυβέρνησης να καλυφθεί για δύο μήνες η σχετική εκστρατεία έγκαιρης διάγνωσης.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο, δεν ταυτιστεί το προεδρείο του ΦΣΑ, ψηφίζοντας «λευκό» στη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, είχε ανακοινώσει πως ο ΦΣΑ θα λάμβανε την οριστική του απόφαση την Πέμπτη, όπως και έγινε.

Μιλώντας χθες στο Iatronet, ο κ. Λουράντος επισήμανε πως οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν τη χορήγηση των τεστ για δύο μήνες: τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διαθέτοντας 4 self tests ανά μήνα στους δικαιούχους.

Η Αχαΐα

Παρόμοια απόφαση φέρεται να έχει λάβει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, ο οποίος αντιδρούσε στη συμφωνία του κλάδου με την Κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος είχαν ζητήσει από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νέων 18 – 30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests ανά μήνα σε κάθε δικαιούχο.