Κάνοντας ψώνια με το Apple Pay

Κάνοντας ψώνια με το Apple Pay

Μπαίνετε σε ένα κατάστημα για αγορές, αλλά δεν έχετε το πορτοφόλι σας. Κανένα πρόβλημα, αν κρατάτε το κινητό σας τηλέφωνο...

Η Apple-mania έκανε πάλι την εμφάνισή της τον περασμένο μήνα, με τα αποκαλυπτήρια του νέου iPhone 6 και του iPhone 6 Plus, αλλά και ενός νέου τρόπου πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου. To Apple Pay, όπως ονομάστηκε, υπόσχεται να καταστήσει ευρέως δυνατές τις «ανέπαφες» πληρωμές, δηλαδή τις αγορές με πιστωτικές κάρτες μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Με το Apple Pay δεν θα απαιτείται η φυσική χρήση των καρτών, αφού τα στοιχεία τους θα αποθηκεύονται απευθείας σε ένα ειδικό ασφαλές τσιπάκι (NFC) στο iPhone – και όχι στο iCloud, όπως φρόντισε να τονίσει η εταιρεία μετά το πρόσφατο Cloud Gate, το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών φωτογραφιών διασημοτήτων, που κόσμησε τα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου.

Το μόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αγορά είναι ο χρήστης να περάσει στο ταμείο το κινητό του από το ειδικό τερματικό και… αυτό ήταν! Η συναλλαγή εκτελείται απλά, εύκολα και γρήγορα. Και το smartphone μετατρέπεται σε μια στιγμή στο πιο γρήγορο μέσο πληρωμών που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Στις ΗΠΑ, όπου το Apple Pay τίθεται αυτή την περίοδο σε λειτουργία, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για τη χρήση του 220.00 εταιρείες –μεταξύ αυτών, μεγάλες τράπεζες, διαδικτυακές εταιρείες και κολοσσοί του λιανεμπορίου– που καλύπτουν συνολικά το 83% των συναλλαγών της χώρας. Η Visa Europe, από την πλευρά της, προανήγγειλε την επέκταση των πληρωμών μέσω των νέων, εξελιγμένων iPhones και στη Γηραιά Ήπειρο.

Και εδώ ο «δικηγόρος του διαβόλου» θα αναρωτηθεί: Μπορεί η μέθοδος αυτή να βρει ανταπόκριση στην Ελλάδα;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στην ελληνική αγορά λειτουργούν ήδη (από την Alpha Bank και τη Vodafone) περισσότερα από 5.500 τερματικά αποδοχής καρτών ανέπαφων συναλλαγών. Ο αριθμός τους φαίνεται να αυξάνεται, ωστόσο το ερώτημα είναι εάν η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού, και δη του Apple Pay, θα μπορέσει ποτέ να φτάσει σε διάδοση το επίπεδο των ΗΠΑ. Προς το παρόν μοιάζει δύσκολο.

Η αγάπη των Ελλήνων για τα κινητά της Apple –και τα smartphones, εν γένει– είναι βέβαια γνωστή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σπεύσουν να αγοράσουν το iPhone 6 παρά την «τσουχτερή» τιμή του. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, ενώ καταγράφεται αύξηση 5% στην αγορά «έξυπνων» κινητών, η τιμή των οποίων υπερβαίνει τα 200 ευρώ.

Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή δεν έγκειται στη χρήση smartphones, αλλά στη χρήση των πιστωτικών καρτών και την έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και της Mastercard, η συχνότητα χρήσης καρτών στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη. Τις κάρτες χρησιμοποιεί καθημερινά ή εβδομαδιαία μόλις το 12% των Ελλήνων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία είναι 54%. Επίσης, ένας στους τρεις κατόχους στη χώρα μας δεν χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα του ή τη χρησιμοποιεί για δαπάνες ύψους έως 50 ευρώ. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που διαπιστώνει ότι ο μέσος Σουηδός πραγματοποιεί 230 πληρωμές με κάρτα ετησίως, ενώ ο μέσος Έλληνας πραγματοποιεί λιγότερες από δέκα.

Μία «αχτίδα φωτός», πάντως, αποτελεί το γεγονός ότι καταγράφεται μια αυξανόμενη προτίμηση των Ελλήνων στις ηλεκτρονικές αγορές, καθώς και το ότι οι νεότερες γενιές προσεγγίζουν την τεχνολογία διαφορετικά, αφού χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα smartphones και τα tablets ώστε να παραμένουν διασυνδεδεμένοι.

Δεν αποκλείεται λοιπόν στο μέλλον και στη χώρα μας να διαδοθούν οι ανέπαφες πληρωμές και να πραγματοποιούνται μαζικά αγορές μέσω Αpple Pay. Υπό την προϋπόθεση, όμως, τα ψηφιακά πορτοφόλια να μην είναι άδεια…