Κάντο όπως η Apple!

Κάντο όπως η Apple!
Photo:

Έξι βήματα για να αποφεύγετε φόρους ακριβώς όπως κι o αμερικανικός κολοσσός.

Του Άλαν Σλόουν

Τα ραβασάκια της εφορίας πέφτουν βροχή, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση περιμένει το πράσινο φως της τρόικας για να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις.

Παγκόσμια, το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και της φοροδιαφυγής, απασχολεί τις κυβερνήσεις που ψάχνουν τη σωστή φόρμουλα, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Apple, η περίπτωση της οποίας άφησε «άφωνη» την Αμερική.

Πρόσφατα η εταιρεία κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή ύψους, μόνο για το 2012, 9 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής της Γερουσίας, αξιοποιώντας θυγατρικές της στην Ιρλανδία, κατάφερε να μειώσει κατά δεκάδες δισεκατομμύρια τα έσοδα πάνω στα οποία φορολογείται στις ΗΠΑ.

Η Apple, από τη μεριά της, επιμένει ότι τα κέρδη που εμφανίζουν οι θυγατρικές στην Ιρλανδία δεν αφορούν πωλήσεις στην Αμερική, αλλά στο εξωτερικό.

Smart-tax για την εταιρεία
Οι φορολογικές στρατηγικές της Apple είναι ακόμα πιο έξυπνες από τα προϊόντα της.

Η συνταγή είναι απλή: Η εταιρεία έστησε θυγατρικές σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο και όρισε τις θυγατρικές αυτές ως ιδιοκτήτριες των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων της.

Στη συνέχεια, οι θυγατρικές της σε χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως οι ΗΠΑ, έκαναν πληρωμές -που εκπίπτουν από τα φορολογητέα έσοδα- για παραγόμενα προϊόντα στις θυγατρικές που είναι εγκατεστημένες σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν ακολουθούσατε κι εσείς τη στρατηγική της Apple για να μειώσετε το φόρο για το προσωπικό σας εισόδημα. Εμείς πάντως καταστρώσαμε σχέδιό, που περιλαμβάνει έξι απλά βήματα:

1. Πρώτα, ιδρύετε εφτά ιρλανδέζικες εταιρείες. Ας τις ονομάσουμε Εταιρεία 1, Εταιρεία 2, κ.ο.κ. Θα δείτε σε λίγο γιατί χρειάζονται εφτά από δαύτες.

2. Στη συνέχεια, δίνετε σε κάθε μία θυγατρική εταιρεία σας το 1/7 των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που απορρέουν από τα μελλοντικά σας άρθρα στο Fortune, με τον ίδιο τρόπο που η Apple αποδίδει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα iPhones της στις θυγατρικές σε χώρες χαμηλής φορολόγησης.

3. Έρχεστε σε συμφωνία με το Fortune ώστε να σας πληρώνει τις πρώτες 29 μέρες εργασίας σας στην Εταιρεία 1, τις επόμενες 29 μέρες στην Εταιρεία 2, κ.ο.κ.,

4. Παίρνετε τα λεφτά από την Ιρλανδία και τα επιστρέφετε σε σας με τον παλιό καλό τρόπο· με το να τα δανειστείτε! Οι εταιρείες σας δεν μπορούν να σας πληρώσουν μέρισμα γιατί γι’ αυτό θα πρέπει να πληρώσετε φόρο εισοδήματος. Μπορούν, όμως, να σας χορηγήσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια. Αφότου κάθε εταιρεία πληρωθεί από το Fortune, σάς δανείζει τα έσοδα με το χαμηλότερο επιτρεπόμενο επιτόκιο. Κι εσείς ανανεώνετε τα δάνεια κάθε 29 μέρες και χρησιμοποιείτε τα χρήματα των νέων δανείων για να πληρώσετε τα παλιά… Καλό!

5. Το σύστημα των 7 θυγατρικών και των 29 ημερών σας καθιστά νόμιμο – τουλάχιστον ως προς την αμερικανική νομοθεσία, βάσει της οποίας μπορείτε να δανειστείτε από ξένες θυγατρικές μέχρι και για 30 μέρες τη φορά και μέχρι και για 60 ημέρες το χρόνο, χωρίς την επιβολή φόρου επαναπατρισμού κερδών. Αυτήν τη στρατηγική ακολουθεί η Hewlett-Packard· γιατί όχι κι εσείς;

6. Αφού γλιτώσετε τεράστια ποσά που θα έπρεπε κανονικά να φορολογούνται, αρχίζετε να γκρινιάζετε για το άδικο και μη ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα της χώρας και περιμένετε την κυβέρνηση να αναγγείλει μέτρα επαναπατρισμού κερδών από χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η αλήθεια είναι ότι δεν σας προτείνουμε να κάνετε όλα όσα γράφουμε γιατί υπάρχουν ποικίλα πρακτικά προβλήματα που δεν έχουμε θίξει, αλλά και πιθανά προβλήματα ηθικής και δεοντολογίας.

Ξέρετε όμως κάτι; Αυτό το είδος της φορο-αποφυγής λειτουργεί θαυμάσια -και νόμιμα- για την Apple και για άλλες πολυεθνικές. Οπότε, αν δουλέψει και για σας και θελήσετε να μας ευχαριστήσετε μοιραζόμενοι μαζί μας το φορολογητέο εισόδημα που γλιτώσατε, μη διστάσετε να μας πάρετε τηλέφωνο!