Kärcher: Η εταιρεία που αλλάζει την εικόνα της Αθήνας

Kärcher: Η εταιρεία που αλλάζει την εικόνα της Αθήνας
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η «συμμαχία» με τον Δήμο Αθηναίων, ο καθαρισμός των 25 γειτονιών και το στοίχημα για μια Αθήνα … γοητευτική.

Η Αθήνα μπορεί να έδωσε τα φώτα της στην παγκόσμια αρχιτεκτονική και να φιλοξενεί στο εσωτερικό της μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο, η σύγχρονη εικόνα της δεν συμβαδίζει με τη μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το κέντρο ήταν παραμελημένο. Σε πολλούς δρόμους τα γκράφιτι επισκίαζαν όμορφα οικοδομήματα που άλλοτε ξεχώριζαν για το ιδιαίτερο νεοκλασικό τους στυλ και τα σκουπίδια δημιουργούσαν πρόβλημα στη διέλευση των πεζών.

Θέλοντας να δώσει στην πρωτεύουσα την αίγλη που της αξίζει, η Kärcher ήταν από τις εταιρείες που επένδυσαν, με ίδια κεφάλαια, στην αναβάθμιση του προφίλ της Αθήνας. Αναγνωρίζοντας την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται και δρώντας με άξονα τη λογική του «Doing Well by Doing Good», η ομάδα της Kärcher ανέλαβε τον καθαρισμό 25 γειτονιών στο κέντρο της πόλης, ενεργοποιώντας εκατοντάδες πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kärcher Ελλάδος, Λάζαρος Φραντζής μιλά στο Fortune για την εν λόγω πρωτοβουλία, επιβεβαιώνει ότι μπορεί να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και απαντά στο πώς η Αθήνα μπορεί να ανακτήσει και πάλι τη χαμένη γοητεία της.

Ο Λάζαρις Φραντζής
Ο Λάζαρος Φραντζής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα, η διοίκηση της Kärcher, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και με τη συμμετοχή των πολιτών του Δήμου, προχώρησε σε καθαρισμό 25 γειτονιών της πόλης μας. Τι σήμαινε αυτή η δράση για εσάς κ. Φραντζή και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Με το slogan «Καθαρίζουμε για την πόλη μας» συμφωνήσαμε με τον Δήμο της Αθήνας 25 δράσεις καθαρισμού σε γειτονιές της Αθήνας, πολλές από αυτές στο ιστορικό τρίγωνο που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης αλλά και εγκατάλειψης. Ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση της όψης της γειτονιάς

Ένα πλήθος ετερόκλητων stakeholders ή αν προτιμάτε ενδιαφερόμενων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα όπως απλοί πολίτες επιχειρηματικοί, πολιτιστικοί εκπαιδευτικοί σύλλογοι, μικρά φιλανθρωπικά ιδρύματα, δάσκαλοι, γονείς με τα παιδιά τους καθάρισαν τη γειτονιά τους με τη βοήθεια των ανθρώπων του Δήμου και της ομάδας εργαζομένων της Kärcher. Μετά από κάθε δράση η Kärcher και ένας εκπρόσωπος του Δήμου δώριζε στους εμπλεκόμενους τον εξοπλισμό καθαρισμού ώστε να εξασφαλίσουν το αποτέλεσμα καθαρισμού που με κόπο είχαν πετύχει.

Κάθε ομάδα πήρε ένα πλυστικό μηχάνημα, ένα σάρωθρο τα απαραίτητα εξαρτήματα αλλά και χημικά για την απομάκρυνση των graffiti αλλά και χημικά για την προστασία των επιφανειών από τα graffiti.

Πόσο ενταγμένη στη φιλοσοφία της Kärcher βρίσκεται η λογική του “Doing Well by Doing Good”;

H Kärcher, αν και θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης στα μηχανήματα καθαρισμού, στον πυρήνα της είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση. Όλες οι μετοχές ανήκουν στην οικογένεια του ιδρυτή και αυτή η ιδιαιτερότητα είναι που κάνει την κουλτούρα της εταιρείας να ξεχωρίζει. Δεν κυνηγάμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του επόμενου εξαμήνου, αλλά τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Βασική αποστολή μας είναι η δημιουργία αξίας για όλους τους εμπλεκόμενους πελάτες, συνεργάτες και μετόχους.

Με ένα εκτεταμένο χορηγικό πρόγραμμα έχουμε συνδράμει στον καθαρισμό και συντήρηση σημαντικών κτηρίων και μνημείων σε όλο τον κόσμο, ενώ και στην Ελλάδα έχουμε πραγματοποιήσει σε συνεργασία με διάφορους φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους) περισσότερες από 80 δράσεις τα τελευταία 17 χρόνια, μεταξύ των οποίων, ο καθαρισμός των προσόψεων της παλαιάς Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Κονώνειου τείχους σε συνεργασία με τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων, του Δρομέα ή τον καθαρισμό της κοίτης του Κηφισού ποταμού σε συνεργασία με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σε αυτά τα έργα,  εκτός από τη δυνατότητα που μας δόθηκε να εφαρμόσουμε τις τεχνολογίες μας και κάποιες φορές να τις βελτιώσουμε, συμμετείχαμε οι ίδιοι ενεργά.

Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι οι δράσεις αυτές δεν συνδέθηκαν ποτέ έμμεσα ή άμεσα με  οικονομικά  οφέλη. Πιστεύω ακράδαντα πως αν μια εταιρεία επιθυμεί να επενδύσει στην εικόνα της μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα πρέπει να είναι συνεπής, ειλικρινής και τα σχέδια που καταρτίζει να είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πόσο κοινωνικά ευσυνείδητοι θα λέγατε ότι είναι οι Έλληνες σε θέματα καθαριότητας;

Χρειάζεται να κοιτάξουμε γύρω μας για να δώσουμε αβίαστα μια απάντηση. Η εμπειρία που αποκόμισα όμως από τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε είναι διαφορετική. Υπάρχει πάντα κάποιο κοινό πρόθυμο να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές. Μικρές αλλαγές ή προσπάθειες μπορούν να καταφέρουν ένα σημαντικό έργο αν εξασφαλίσεις τη συγκατάθεση και τη συμμετοχή του κόσμου. Ίσως χρειάζεται μια αφορμή για να «εκκολαφθεί» και εδώ σε εμάς, όπως σε πολλές πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, υπάρχει μια μικρή κοινωνία  city makers.

Μπορεί η Αθήνα να αλλάξει όψη και να αναδείξει τα δυνατά της σημεία όπως άλλες ευρωπαϊκές πόλεις; Θεωρείτε ότι το άναρχο βάψιμο και ο «κανιβαλισμός» της δημόσιας περιουσίας με graffiti είναι θέμα έλλειψης παιδείας, κακής εφαρμογής των νόμων ή ανοχής του Κράτους;

Η χώρα βίωσε τα τελευταία χρόνια μια πρωτόγνωρη οικονομική, πολιτική, αλλά και κοινωνική κρίση που άφησε εμφανώς τα σημάδια της στην Αθήνα. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η πορεία της χώρας, αλλά και η ζωή πολλών από μας δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εξελίσσεται γραμμικά προς τα πάνω, άλλαξε τις  προτεραιότητες μας και ίσως μας έκανε αδιάφορους σε καταστάσεις εγκατάλειψης και απαξίωσης. Έχοντας αφήσει πίσω αυτή την περίοδο είναι ευκαιρία  εμείς, οι Αθηναίοι,  στηρίζοντας  μικρές ή μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, να κάνουμε την Αθήνα γοητευτική.

Ποιος ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις;

Οι επιχειρήσεις ως οντότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και αλληλοεπιδρούν, οφείλουν να αναγνωρίζουν την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί. Η συνεισφορά και η ανταπόκριση στην πρόκληση να γίνει η πόλη γοητευτική θα μπορούσε να αποτελέσει υπεύθυνη πρακτική επιχειρήσεων με έδρα την Αθήνα.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου»;

Έχουμε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες σε συνεργασία  με το Δήμο της Αθήνας στο παρελθόν, για τις οποίες είμαστε χαρούμενοι. Ήταν λοιπόν φυσικό να αναζητήσουμε με τον νέο Δήμαρχο, Κο Κ.Μπακογιάννη, δυνατότητες συνεργασίας. Ο Δήμαρχος είχε έτοιμο το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Με όραμά του να ομορφύνει την πόλη μέσα από σειρά παρεμβάσεων και δράσεων και να κάνει τις γειτονιές πιο ανθρώπινες.

Έπρεπε μόνο να επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο της πόλης που η Kärcher θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη. Η Λ. Πατησίων ήταν τελικά η επιλογή. Ένας από τους ιστορικότερους δρόμους της Αθήνας που ο επισκέπτης της έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει τη θέα της Ακρόπολης στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

Αναλάβαμε να καθαρίσουμε τις προσόψεις των κτηρίων από  γκράφιτι, μουτζούρες και παράνομη αφισοκόλληση σε όλο το μήκος της λεωφόρου από την Ομόνοια έως τη Λ. Αλεξάνδρας. Όπου απαιτείται εφαρμόζουμε ειδικά υλικά προστασίας για  γκράφιτι ενώ ταυτόχρονα πλένουμε με υπερυψηλή πίεση (έως 500 Bar) τα πεζοδρόμια και τις προσόψεις. Την πρωτοβουλία στηρίζει το εμπορικό επιμελητήριο και αγκαλιάστηκε από τους επιχειρηματίες και τους πολίτες της περιοχής. Το έργο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Κρίνοντας από την εμπειρία σας, μπορούν Κράτος και επιχειρήσεις να συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά για έναν κοινό σκοπό;

Χωρίς αμφιβολία η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά και να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αρκεί βέβαια να απαλλαχθούμε από επίμονες ιδέες που ενοχοποιούν τη σύμπραξη. Η εμπειρία μου να πω στο σημείο αυτό ότι περιορίζεται σε κοινές πρωτοβουλίες χωρίς οικονομικό όφελος.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πρόσφατα η εταιρεία σας τιμήθηκε στην κατηγορία Κοινωνική Διαμεσολάβηση & Συμμέτοχοι (Public Affairs & Stakeholders Engagement) στα βραβεία CAEA 2020. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς και πόσο ψηλά ανεβαίνει πλέον ο πήχης;

Ήταν εξαιρετικά τιμητική για την  εταιρεία  η συγκεκριμένη βράβευση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί έτσι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της ομάδας εργαζομένων της εταιρείας που επί σειρά ετών στηρίζουν τις παρεμβάσεις της Kärcher αφιερώνοντας εθελοντικά κάποιες φορές από τον ελεύθερο χρόνο τους. Πολλές φορές  με ρωτούν συνεργάτες  γιατί συμμετέχει η Kärcher σε τέτοιες δράσεις και κάποιες φορές μας καταλογίζουν το κίνητρο της προβολής. Ειλικρινά δεν είναι αυτός ο πρωταρχικός μας στόχος.

Με περισσότερες από 80 δράσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, όπου  συμμετείχαμε οι ίδιοι ενεργά, έχουμε διαπιστώσει ότι οι δράσεις μας επιτρέπουν να ξεφεύγουμε από το αυστηρό και προκαθορισμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η ανάλυση, η επεξεργασία των στοιχείων, οι διαδικασίες και οι παρουσιάσεις κυριαρχούν. Με αυτό τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα  να συνδεθούμε, να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε με άλλους, – που ίσως δεν θα είχαμε, υπό άλλες συνθήκες, την ευκαιρία να γνωρίσουμε-  κοινούς στόχους που το αποτέλεσμά τους, κάποιες φορές είναι μικρό και κάποιες μεγαλύτερο.