«Καρφιά» Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης Καραμανλή

«Καρφιά» Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης Καραμανλή

Από το Αγρίνιο ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Παπαστράτειο Μέγαρο επανέλαβε ότι τα περί «λύτρωσης και όχι διάσπασης», κάνοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, έκανε λόγο για επίπλαστη ενότητα και για προσφορά έδρας στο επικρατείας από το ΠΑΣΟΚ, με αντάλλαγμα τη σιωπή του.

«Ανέχτηκα για καιρό καταστάσεις, στρογγυλέματα θέσεων. Δεν φυγομάχησα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια. Κάποιοι θα πουν ότι το πλήρωσα ακριβά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναρωτήθηκε δε ποιος θα ασχοληθεί με «τους πραγματικούς εμπρηστές της χώρας», τονίζοντας ότι «θα ασχοληθεί κανείς επιτέλους για την πορεία προς το χάος την περίοδο 2004-9; Δεν ακούσετε κανέναν άλλον να τα λέει αυτά, κανείς δεν ασχολείται με τους εμπρηστές, αλλά εμείς θα τα λέμε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε το τρίπτυχο που θα βασίζεται το νέο κόμμα: απελευθέρωση, ανθρωπιά και ανάπτυξη, εξηγώντας ότι πρώτος στόχος είναι «να λυτρωθούμε», δεύτερον, «με την ανθρωπιά να βάλουμε προτεραιότητα την αλληλεγγύη. Εμείς βάζουμε μπροστά τους κοινωνικούς δείκτες και όχι τους δημοσιονομικούς δείκτες” και τρίτον την “ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η λιτότητα πρέπει να τελειώσει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται «να σχεδιάσουμε ένα πατριωτικό σχέδιο, εμείς θα το κάνουμε, εμείς έχουμε την ευθύνη, που εμείς θα προσδιορίσουμε μέσα από διαβούλευση. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες, ξέρω ότι μπορούμε.

Αφού αλλάξουμε τις πελατειακές σχέσεις. Θα υπάρχει ένα ελληνικό σχέδιο που θα λειτουργούν με τον πολίτη τελικό κριτή και συμμέτοχο. Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί. Έχουμε το σχέδιο που θα μας δώσει και τη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους εταίρους μας. Όχι άλλη πολιτική εξοντωτικής λιτότητας».

Επανέλαβε ότι το κόμμα δεν θα γίνει «παρακολούθημα κανενός, δεν θα γίνουμε ουραγός της δεξιάς», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε φωνή στους χιλιάδες πολίτες. ότι δεν θα υπονομευθεί η φωνή τους όταν εμείς προτείναμε το δημοψήφισμα. Είναι το κίνημα των πολιτών που θέλουμε να το διαμορφώσουν. Είναι δικό σας κίνημα».

Ένταση έξω από το Μέγαρο Αγρινίου
Στο μεταξύ μικροένταση επικράτησε έξω από το Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, όταν μέλη αριστερών οργανώσεων και ομάδες πολιτών βρέθηκαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν κατά του πρώην πρωθυπουργού με πανό που έγραφαν «Γιωργάκη λεφτά υπάρχουν» και «Σα δεν ντρέπεσαι Yankee Go Home».

Όταν επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο της εκδήλωσης προκλήθηκε ένταση με φίλους του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με την αστυνομία, παράλληλα, να προσπαθεί να τους απομακρύνει από τον χώρο.

Δείτε το βίντεο: