Κάρλος Γκοσν: Απατεώνας ή σωτήρας;

Κάρλος Γκοσν: Απατεώνας ή σωτήρας;
epa08113858 A pedestrian silhouetted as he walks past a large screen showing a news program featuring former Nissan chairman Carlos Ghosn 08 January 2020 press conference in Beirut, Lebanon, in Tokyo, Japan, 09 January 2020. Ghosn on 08 January defended his innocence in his first public appearance since he escaped from Japan on a private plane on 29 December 2019 where he was on bail and under surveillance in Tokyo awaiting trial on financial misconduct charges. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λιβανέζοι που βγήκαν στους δρόμους κατά της διαφθοράς δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι όλα όσα έχουν γίνει με το πρώην αφεντικό της Nissan και της Renault.

του Habib Battah

Ο πρώην CEO της Nissan και της Renault κατάφερε να αποδράσει από την Ιαπωνία, όπου κατηγορείται για οικονομικά αδικήματα, και να πάει στον Λίβανο.

Το λιβανέζικης καταγωγής πασίγνωστο στέλεχος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας δεν φαίνεται να έγινε δεκτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους διαδηλωτές που έχουν εξεγερθεί κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου. «Ο συγκεκριμένος δεν σχετίζεται με την εξέγερσή μας» λέει ο 53χρονος Tony Khoury. «Εμείς πολεμάμε τη διαφθορά. Η επανάσταση δεν προστατεύει απατεώνες και φυγάδες».

«Μπορεί να είναι αθώος, αλλά τότε γιατί φυγαδεύτηκε από την Ιαπωνία και ήρθε εδώ με αυτό τον τρόπο;» αναρωτιέται ο 46χρονος Ali Chahla που απασχολείται στο μάρκετινγκ.

Με ποσοστό ανεργίας 25% και ένα εθνικό νόμισμα που υποτιμάται ταχύτατα, οι περισσότεροι Λιβανέζοι παλεύουν να επιβιώσουν με μηνιαίο εισόδημα μερικών μόνο εκατοντάδων δολαρίων κατά μέσο όρο – σε αντίθεση με τον Ghosn που είχε ετήσιες απολαβές 17 εκατομμυρίων δολαρίων, όντας ένας από τους πιο καλοπληρωμένους CEO παγκοσμίως.

Ο σκεπτικισμός των διαδηλωτών έρχεται σε αντίθεση με τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν Λιβανέζοι αξιωματούχοι. Παρόλο που καταζητείται από την Interpol, αφότου διέφυγε από την Ιαπωνία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ο Ghosn – ο οποίος διαθέτει λιβανέζικη, γαλλική και βραζιλιάνικη υπηκοότητα – βοηθήθηκε από τις λιβανέζικες αρχές για να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του.

«Σέβομαι τις αρχές του Λιβάνου και εκτιμώ τη φιλοξενία που μου προσέφεραν» είπε ο Ghosn σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, στις πρώτες δηλώσεις του ύστερα από τη σύλληψή του στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2018.

Ύστερα από δεκαετίες κρατικής δυσλειτουργίας και διαφθοράς, οι διαδηλωτές απαιτούν πλέον την παραίτηση όλων των κυβερνώντων κομμάτων και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα αποτελείται από τεχνοκράτες. Έχοντας πιστωθεί τη μετατροπή της Nissan από καταχρεωμένη σε κερδοφόρα εταιρεία, ο Ghosn έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί ως ένας εν δυνάμει σωτήρας της χώρας, της οποίας το ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων δημόσιο χρέος ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ.

«Προσεγγίστε την άφιξη του Κάρλος Γκοσν στον Λίβανο ως μια επίσκεψη ενός ιατρού» τουίταρε ο πρώην υπουργός του Λιβάνου Fady Abboud, επισημαίνοντας τη φήμη του Ghosn αναφορικά με την ικανότητά του να «περικόπτει τα κόστη» και λέγοντας ότι οι δεξιότητές του θα βάλουν τη χώρα σε «μονοπάτι σοβαρής μεταρρύθμισης».

Κατά τη μαραθώνια, διάρκειας δυόμιση ωρών συνέντευξη τύπου, ο Ghosn έμοιαζε σαν να απέρριπτε την προοπτική ανάληψης ενός πολιτικού ρόλου, χωρίς όμως να κλείνει και τελείως την πόρτα.

«Δεν είμαι πολιτικός ούτε και επιδιώκω να αναλάβω κάποιο αξίωμα, αλλά αν κάποιος στην κυβέρνηση ζητούσε τις εξειδικευμένες γνώσεις μου, θα τις προσέφερα προς όφελος του Λιβάνου» είπε στα Αραβικά, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου. Ο Ghosn απάντησε επίσης σε ερωτήσεις στα Γαλλικά, τα Αγγλικά και τα Πορτογαλικά, επιδεικνύοντας το κοσμοπολιτικό του «άρωμα» και τις πολλαπλές του υπηκοότητες.

«Δεν ακουγόταν σαν κάποιος που θέλει να αποσυρθεί» λέει η Carmen Geha, καθηγήτρια δημόσιας διοίκησης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. «Είναι ύποπτος ο τρόπος με τον οποίο αφίχθη εν μέσω μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και ενώ δυναμώνει το αίτημα να ηγηθούν της κυβέρνησης τεχνοκράτες.

Αν δεν αναλάβει κάποιο δημόσιο αξίωμα, λέει η Geha, ο Ghosn θα μπορούσε να αναδειχθεί σε παρασκηνιακό «παίκτη» και χρηματοδότη, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τον πλούτο του για να επηρεάσει τις οικονομικές πολιτικές. «Έχει πολλά απ’ όσα απαιτούνται για να γίνει πολιτικός στον Λίβανο: είναι πλούσιος και έχει ισχυρούς ξένους φίλους. Ταιριάζει στο προφίλ».

Πηγή: fortune.com