Κύπρος: Παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία

Κύπρος: Παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία

Αφορμή της διαμάχης η ανακοίνωση για μεταφορά πλατφόρμας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σοβαρότατη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, την ανακοίνωση της Άγκυρας για μεταφορά πλατφόρμας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τη δέσμευση περιοχών για σεισμογραφικές έρευνες επίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε οικόπεδα, στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση.

Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά και ότι παραβιάζονται και δικαιώματα των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες έχουν συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων.

Ο Κύπριος υπουργός ανακοίνωσε ότι το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε σύσκεψη του ιδίου, με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τεχνοκράτες, διαμορφώθηκε δέσμη διπλωματικών πολιτικών και νομικών αντιδράσεων για αντιμετώπιση της στάσης της Τουρκίας.

Απέφυγε όμως να τις αποκαλύψει, λέγοντας ότι αυτές θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποφασίσει και θα ανακοινώνονται όταν τίθενται σε εφαρμογή.

Επίσης, αύριο, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα προκλήσεων, που δημιουργεί η Άγκυρα δεν μπορεί να διεξαχθεί εποικοδομητικός δομημένος διάλογος για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν η Λευκωσία θα διακόψει τις συνομιλίες σε περίπτωση που τουρκικά πλοία παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο που διενεργεί τις γεωτρήσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι «το θέμα των συνομιλιών είναι αποκλειστικό ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ανησυχία για τις σημερινές εξελίξεις στον Λίβανο από τη δράση τζιχαντιστών, που θέτουν, όπως είπε, σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει ενεργά τον Λίβανο.

Για την κριτική, που άσκησε χθες σε συνέντευξή του κατά της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν σε σχέση με τους τζιχαντιστές, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε «δεν έχουμε δισταγμό να φωνάξουμε δυνατά, όταν άλλοι σιωπούν ή θωπεύουν την Τουρκία. Εμείς κοιτάζουμε κατάματα της ενέργειές της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ