Κατά 135% εκτοξεύθηκαν οι μετοχές της Airbnb την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης

Κατά 135% εκτοξεύθηκαν οι μετοχές της Airbnb την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης
(FILES) This file illustration photo taken on November 22, 2019 shows the logo of the online lodging service Airbnb displayed on a tablet in Paris. - Home-sharing giant Airbnb bumped its share price up to $68 heading into its stock market debut on December 10, 2020, putting the San Francisco-based company in a position to raise about $3.7 billion, the Wall Street Journal and other outlets reported. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 68 δολάρια ανά μετοχή. Χθες, όμως, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, η μετοχή έκανε ντεμπούτο στον Nasdaq στα 148 δολάρια και αμέσως σκαρφάλωσε στα 160 δολάρια.

της Danielle Abril

Η μετοχή της Airbnb εκτοξεύθηκε κατά 135% τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσής της, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση της γνωστής εταιρείας ενοικίασης κατοικιών πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, στον απόηχο μιας πολυσυζητημένης αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Η εταιρεία τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 68 δολάρια ανά μετοχή. Χθες, όμως, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, η μετοχή έκανε ντεμπούτο στον Nasdaq στα 148 δολάρια και αμέσως σκαρφάλωσε στα 160 δολάρια.

«Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να εισαχθούμε στο χρηματιστήριο φέτος» είπε ο Nathan Blecharczyk, συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής της Airbnb. «Αλλά νομίζω ότι η πανδημία κατέδειξε πόσο ανθεκτική είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα της Airbnb».

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκέντρωσε για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της τόσο στην ενοικίαση κατοικιών όσο και στο Experiences, όπου οι ταξιδιώτες συνταιριάζονται με ντόπιους για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως π.χ. μαθήματα μαγειρικής ή ξενάγηση στην πόλη.

Πριν την πανδημία, η εταιρεία εξέταζε την επέκτασή της σε άλλους τομείς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, όπως π.χ. η παροχή βοήθειας και συμβουλών στους ταξιδιώτες αναφορικά με τη μεταφορά ή την ψυχαγωγία τους. Ο Blecharczyk είπε ότι αυτός παραμένει ένας μακροπρόθεσμος στόχος αλλά η εταιρεία έχει εστιάσει εκ νέου στις βασικές υπηρεσίες της.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Airbnb έρχεται σε μια δύσκολη χρονιά για τον ταξιδιωτικό κλάδο. Οι κρατήσεις της εταιρείας επιβραδύνθηκαν εν μέσω της πανδημίας, τροφοδοτώντας μια έντονη αίσθηση αποδιοργάνωσης που οδήγησε πολλούς να αμφισβητήσουν ακόμα και την προοπτική επιβίωσης της Airbnb.

Δύο μέρες πριν, εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η μετοχή της υπηρεσίας παράδοσης φαγητού DoorDash, η οποία κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση άνω του 80%, προτού υποχωρήσει κατά 7% σήμερα.

Όμως, η DoorDash είδε τους πελάτες της να αυξάνονται κατά την πανδημία, ενώ η περίπτωση της Airbnb είναι διαφορετική. Το δεύτερο τρίμηνο, στην κορύφωση της πανδημίας, τα έσοδα της Airbnb έπεσαν κατά 72% σε ετήσια βάση, στα 334,78 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ζημιές έφτασαν τα 575,6 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, αφότου έλαβε κάποια μέτρα περικοπής του κόστους, όπως η απόλυση 2.000 υπαλλήλων, ο περιορισμός των δράσεων μάρκετινγκ και η μείωση του μισθού των διευθυντικών στελεχών, η εταιρεία άρχισε να ανακάμπτει ελαφρώς τον Μάιο. Η Airbnb κατέγραψε κέρδη 219,3 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, τα οποία η εταιρεία απέδωσε σε κρατήσεις για τοπικά ταξίδια και τηλε-εργασία.

Αυτοί είναι και οι τομείς που, σύμφωνα με τον Blecharczyk, θα εξετάσει περαιτέρω η εταιρεία ώστε να εκμεταλλευθεί την τάση να δουλεύουμε από απόσταση και να ταξιδεύουμε μόνο σε κοντινές αποστάσεις.

ΠΗΓΗ: FORTUNE.COM