Κατά του εμπορικού πολέμου που στήνει ο Τραμπ πολλές αμερικανικές εταιρείες

Κατά του εμπορικού πολέμου που στήνει ο Τραμπ πολλές αμερικανικές εταιρείες
epa06574135 Crude steel is melted in the steel plant of German corporation ThyssenKrupp in Duisburg, Germany, 07 April 2017 (re-issued 02 March 2018). Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου και της αεροδιαστημικής κάνουν ήδη λόγο για αύξηση των τιμών.

Ο πρόεδρος Trump πρότεινε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα που ο ίδιος λέει ότι στοχεύουν στο να βρεθεί η Αμερική και πάλι στην πρωτοπορία. Όμως, ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου διαφωνεί, τονίζοντας ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων, από αυτοκίνητα μέχρι μπύρες, και θα αναγκάσουν τις εταιρείες να περικόψουν τις θέσεις εργασίας τους.

Ενώ οι δασμοί αναμένεται να πλήξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον κλάδο της αεροδιαστημικής, θα έχουν συνέπειες και για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα που οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αγοράζουν σε καθημερινή βάση. Μπύρες, αναψυκτικά, γλυκά, κονσερβοποιημένες σούπες, ακόμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα βασίζονται στο αλουμίνιο για τη συσκευασία τους. Και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το iPhone της Apple, χρησιμοποιούν αυτά τα μέταλλα.

Αυτό έχει οδηγήσει εταιρείες όπως οι Anheuser-Busch InBev NV, General Motors Co. και Campbell Soup Co. να είναι αντίθετες προς την πρόταση του Trump, βάσει της οποίας θα επιβληθούν δασμοί 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τους δασμούς επειδή χρησιμοποιούν τόσο πολύ μέταλλο. Η Toyota Motor Corp. και η Hyundai Motor Co. είπαν ότι η πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών οχημάτων που πωλούνται εκεί.

«Παρόλο που η Ford αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του χάλυβα και του αλουμινίου που χρησιμοποιεί από εταιρείες εντός ΗΠΑ, η ενέργεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εγχώριων βασικών προϊόντων – γεγονός που θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών κατασκευαστών» δήλωσε η Christin Baker, εκπρόσωπος της Ford Motor Co.

Και η Honda Motor Co. προειδοποιεί ότι το σχέδιο κρύβει μεγάλους κινδύνους.

«Οι απερίσκεπτοι δασμοί που θα επιβληθούν στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο θα ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές τόσο των εγχώριων όσο και των εισαγόμενων προϊόντων, προσθέτοντας ένα χρηματοοικονομικό βάρος στους πελάτες μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.