Καταφθάνουν τα πρώτα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Καταφθάνουν τα πρώτα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Την εντολή έδωσε ως κατεπείγουσα ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Jens Stoltenberg.

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και παράνομης μετανάστευσης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, επικύρωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, έπειτα από σχετικό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Συμφωνήσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει υποστήριξη για να βοηθήσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμφωνία βασίζεται σε κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο», συνέχισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας.

Το πρακτορείο France24 μετέδωσε το μεσημέρι πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, έδωσε  ήδη εντολή για άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, με την πρώτη αποστολή στο Αιγαίο των πλοίων της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το BBC, αρχικά θα αποσταλούν τρία πλοία, με στόχο την επιτήρηση και παροχή πληροφοριών προς τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη θα ενισχύσουν την εν λόγω Μονάδα με περισσότερα πλοία, ενώ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί στόχο των νατοϊκών πληρωμάτων η ανακοπή ή επαναπροώθηση των λεμβών που μεταφέρουν πρόσφυγες και/ή μετανάστες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter, ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει και θα συμμετάσχει στην επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο κ. Carter ανακοίνωσε την συμμετοχή της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις μετά από αίτημα της Ελλάδα, της Γερμανίας και της Τουρκίας κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο κ. Carter.