Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη

Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στη Γηραιά Ήπειρο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται από χθες η Μαδρίτη μετά το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη. Ο λόγος για την Ισπανίδα νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Carlos III της Μαδρίτης, η οποία διαγνώστηκε με τον ιό.

Η 40χρονη νοσηλεύτρια ανήκε στην ομάδα που κούραρε τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο που επαναπατρίστηκε από τη Σιέρα Λεόνε και υπέκυψε στις 26 Σεπτεμβρίου. Μετά το θάνατο του ιεραπόστολου, η νοσοκόμα πήρε άδεια (όπως σημειώνει η El Pais, δεν είναι γνωστό εάν και πού μπορεί να ταξίδεψε) και παρουσίασε τα πρώτα, ήπια, συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου. Η ίδια απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Πρόληψης Εργατικών Ατυχημάτων και εν τέλει το πρωί της Δευτέρας εισήχθη στο νοσοκομείο Alcorcon με υψηλό πυρετό. Σε καραντίνα βρίσκονται 30 ακόμη ιατροί και νοσηλευτές που είχαν έλθεί σε επαφή με τον ιεραπόστολο Βιέχο και τον ιεραπόστολο Μιγκέλ Πάχαρες που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε και άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Carlos III – La Paz, Φρανθίσκο Αρνάλιχ, ανακοίνωσε σήμερα ότι τόσο ο σύζυγός της που διατρέχει υψηλό κίνδυνο όσο και ένας μηχανικός τα αποτελέσματα των εξετάσεων των οποίων δεν βγήκαν θετικά στον ιό, νοσηλεύονται.

Η υπουργός Υγείας Ανα Μάτο είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το πρωτόκολλο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

*Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει από τον ιό 3.338 άτομα (σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μέχρι χθες τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί εκτός Δ. Αφρικής ήταν άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό επί αφρικανικού εδάφους. Στην Δυτική Αφρική τα κρούσματα φτάνουν τα 7.178)