Κατακόρυφη πτώση για το γουάν: H μεγαλύτερη από το 1994

REUTERS

Η Κίνα υποτίμησε το γουάν κατά 2% σε με μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη.

Στην υποτίμηση του γουάν προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, λόγω των ισχνών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα.

Η Κεντρική Τράπεζα χαρακτήρισε την κίνηση ως μία «εφάπαξ υποτίμηση» κατά περίπου 2%, με βάση τον νέο τρόπο διαχείρισης της ισοτιμίας, ώστε να αντανακλώνται καλύτερα οι δυνάμεις της αγοράς.  Εμφάνισε την αλλαγή αυτή στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ελεύθερης αγοράς, ενώ ανακοίνωσε πως θα επιμηκύνει και τους χρόνους του trading.

Μετά την υποτίμηση, το γουάν κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών, υποχωρώντας σε χαμηλό τριετίας. Μετά την ανακοίνωση μιας σειράς αδύναμων οικονομικών στοιχείων, με τις εξαγωγές να υποχωρούν πάνω από 8% τον Ιούλιο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που έγινε η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι στόχος ήταν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Καθώς το κινεζικό εμπόριο αγαθών συνεχίζει να καταγράφει σχετικά μεγάλα πλεονάσματα, η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή έναντι διαφόρων άλλων νομισμάτων και αποκλίνει από τις προσδοκίες της αγοράς», ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Συνεπώς είναι απαραίτητο να βελτιωθεί περαιτέρω η μέση τιμή του γιουάν προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς».

Η μέση τιμή του γιουάν ορίστηκε στα 6,2298 ανά αμερικανικό δολάριο, συγκριτικά με τα 6,1162 που ήταν χθες. Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, η τιμή spot του γιουάν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα κατά 2% από την μέση τιμή κάθε ημέρα.

Τα νομίσματα κάποιων χωρών με στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, επίσης κινούνταν πτωτικά, καταγράφοντας απώλειες 1,3% και 1% αντίστοιχα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Την ίδια ώρα, το γεν κινούνταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Ανοδικά κινούνταν το ευρώ, καταγράφοντας υψηλό 11 ημερών στα 1,1042 δολάρια, καθώς η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.