Κατακρημνίστηκαν κατά 70% οι IPO το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα διεθνή χρηματιστήρια

Κατακρημνίστηκαν κατά 70% οι IPO το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα διεθνή χρηματιστήρια
epa04845090 The large display board shows the performance of the main German stock market index DAX at the stock exchange in Frankfurt, Germany, 13 July 2015. The German stock market recovered after the agreement in the Greek debt crisis was reached. European shares jumped as a relief rally took shape after eurozone leaders clinched a deal to head off the immediate threat of Greece crashing out of the currency bloc. EPA/FRANK RUMPENHORST Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ποσά που αντλήθηκαν είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων δύο ετών.

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) παγκοσμίως έχουν γκρεμιστεί το πρώτο τρίμηνο μετά το ρεκόρ του 2021, καθώς η αστάθεια που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση του πληθωρισμού τρομάζουν τους επενδυτές και ακυρώνουν συμφωνίες.

Περίπου 65 δισ. δολ. αντλήθηκαν μέσω IPO σε όλο τον κόσμο το α’ τρίμηνο του 2022, μειωμένα κατά 70% σε σχέση με τα 219 δισ. δολ. τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτό θέτει την παγκόσμια αγορά IPO σε πτωτική τροχιά προς τα χαμηλότερα τριμηνιαία έσοδα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020. Ωστόσο, εταιρείες όπως ο πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Plenitude και η επιχείρηση φροντίδας δέρματος Galderma βρίσκονται στη σειρά για να δοκιμάσουν την όρεξη των επενδυτών για νέες μετοχές τους επόμενους μήνες.

Οι εισαγωγές στο χρηματιστήριο σημείωσαν ρεκόρ το 2021, καθώς τα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης τροφοδότησαν την άνοδο των παγκόσμιων μετοχών σε υψηλά όλων των εποχών. Τώρα, το σκηνικό πάει στην άλλη άκρη, εντελώς διαφορετικό, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και τους επενδυτές να τρομάζουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.