Καταγγελία ΥΠΕΞ για τη «λίστα Μπόργιανς» και την τρικομματική κυβέρνηση του 2012

Καταγγελία ΥΠΕΞ για τη «λίστα Μπόργιανς» και την τρικομματική κυβέρνηση του 2012
Το Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Κυριακή 31 Μαΐου 2015. Συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κατά της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την Έλενα Παναρίτη τάσσονται 43 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή επιστολή τους.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σύμφωνα με παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του 2012 απέρριψε πρόταση για έλεγχο Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού.

Έγγραφα που αναμένεται να δημιουργήσουν μείζον πολιτικό ζήτημα διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την «λίστα Μπόργιανς» ο υπουργός διαβίβασε επιστολές του προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ προς τον Κώστα Μπούρα, τότε διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που δείχνουν ότι ήδη από το 2012 είχε γίνει προταθεί στην τότε κυβέρνηση να πάρει την περίφημη λίστα Μπόργιανς.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Κοτζιά:

  1. Ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σειρά αρχείων, βρέθηκε στα αρχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, έγγραφο με ημερομηνία 8.10.2012, στο οποίο ο τότε επικεφαλής της εν λόγω Αρχής καταγράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Δρ Νόρμπερντ Βάλτερ Μπόργιανς, του απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση, προκειμένου να συναντηθούν στις 22.10.2012 και να συζητήσουν περί «οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων»
  1. Στη συνέχεια ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος απέστειλε το ως άνω έγγραφο στις Αρχές Αθηνών ενώ ταυτόχρονα αιτήθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο να του παρασχεθούν τυχόν οδηγίες και συμπληρωματικές πληροφορίες ενόψει της συνάντησής του με τον Δρ Βάλτερ Μπόργιανς. Δεν έχει ανευρεθεί, ακόμα, στο αρχείο του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ κάποια έγγραφη απάντηση με οδηγίες προς το Γενικό Προξενείο σε συνέχεια του αιτήματός του.
  1. Η ανωτέρω συνάντηση έλαβε χώρα στις 22.10.2012 στο γραφείο του Δρ Βάλτερ Μπόργιανς. Μάλιστα, στις 14.11.2012, ο Δρ. Μπόργιανς απηύθυνε νέα επιστολή προς τον Έλληνα γενικό πρόξενο, ευχαριστώντας τον για την προαναφερόμενη συνάντηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση να επισκεφτούν Έλληνες αξιωματούχοι την υπηρεσία εσόδων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανοικτή πρόσκληση και εκφράζοντας επίσης την ευχή να υπάρξει συναίνεση επ’ αυτού εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
  1. Από τα έγγραφα συνάγεται ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν αιτήθηκε όπως της περιέλθουν τα ως άνω στοιχεία.
  2. Στις 19.11.2012 ο γενικός πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε  υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ενημερώνοντας ότι «στην συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών» που έλαβε από αρμόδιο στέλεχος του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, ειδικότερα τον Διευθυντή του κ. Κώστα Μπούρα, απέρριψε την πρόταση του Δρ. Βάλτερ Μπόργιανς για ενδεχόμενη συνεργασία στο θέμα της οικονομικής κρίσεως και του CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων και αρνήθηκε την παραλαβή των ως άνω στοιχείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ως οφείλει θα συνεχίσει την έρευνα του θέματος».

Μπούρας: Δεν προτάθηκε ή δόθηκε ποτέ σε μένα λίστα Ελλήνων καταθετών

Η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε εμένα ή οποιονδήποτε αρμόδιο υπουργό, ανέφερε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνος Μπούρας, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του σε καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Μπόργιανς.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπούρας επεσήμανε ότι η μόνη επικοινωνία που είχε με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. «Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό», πρόσθεσε και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μπούρα:

«Η αγωνιώδης απόπειρα της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα εκρηκτικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν θα πετύχει. Όσο χαμηλά κι αν πέσει, όση λάσπη κι αν χρησιμοποιήσει, όσο κι αν δουλέψει ο καλοστημένος μηχανισμός προπαγάνδας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό θα μείνουν και θα αξιολογούν αμείλικτα τον πρωθυπουργό και όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στο λαό για να πάρει την εξουσία. Ποσά ψέματα άραγε θα πει για να διατηρηθεί σε αυτή, και πόσοι λεκέδες ατιμίας θα αφήσουν ακόμα το στίγμα τους σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;

Δηλώνω λοιπόν:

Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΙ, στην εκπομπή Ιστορίες, στις 27 Ιανουαρίου 2016) δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι παρέλαβε τα στοιχεία για λίστα Ελλήνων καταθετών την ‘Ανοιξη του 2015 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) τον Νοέμβριο του 2015.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Καραγιαννίδη, επιχείρησε να εμπλέξει την προηγούμενη κυβέρνηση με συνεχείς υπαινιγμούς και ερωτήσεις μπερδεύοντας εσκεμμένα την πρόταση του κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας για παροχή τεχνικής βοήθειας στη χώρα με την δήθεν ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων το 2012, που όμως ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς δήλωσε ότι περιήλθε στα χέρια του την ‘Ανοιξη του 2015, επί κυβερνήσεως κ. Τσίπρα. Η πρώτη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στον κ. Στουρνάρα. Υπήρξε άμεση και έντονη απάντηση στην προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ – διάψευση. Η δεύτερη επίθεση, έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ανοιχτή – δημόσια επιστολή του τέως υφυπ. Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, με την οποία κατακεραύνωσε και αποκάλυψε τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Η τρίτη είναι σε μένα… Αιδώς Αργείοι!

Τρίτον, η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.

Η γελοιότητα, έχει και όρια. Όταν όμως υποκαθίσταται από την αθλιότητα, τα ψεύδη και την παραπληροφόρηση, γίνεται επικίνδυνη. Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθοδηγείται από την ραδιουργία και το ψέμα, κάτι που την οδηγεί στον εξευτελισμό…

Έναντι αυτής της αθλιότητας, τον λόγο έχουν τα ελληνικά δικαστήρια».

Παρέμβαση Μαυραγάνη για την υπόθεση

Με γραπτή δήλωση του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αναφερόμενος στη γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την «λίστα Μπόργιανς», τονίζει ότι σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ για αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών.

Παραπέμποντας σε συνημμένα της γραπτής δήλωσης του έγγραφα, ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει ότι η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012 και στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Walter-Borjans, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών παραπέμπει επίσης, μέσω άλλου συνημμένου, σε συνέντευξη του Μπόργιανς στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016 και στην οποία δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε». Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης, ο Μπόργιανς δηλώνει ακόμη: «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη»

«Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη», επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

«Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα», καταλήγει ο Γ. Μαυραγάνης.