Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Η συμφωνία Τραμπ, η αποχώρηση Ισραηλινών στρατευμάτων και οι όμηροι που επιστρέφουν
- 10/10/2025, 11:18
- SHARE

Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρωί του Σαββάτου, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Η πλατεία των ομήρων στο Τελ Αβίβ έχει μετατραπεί σε σημείο εθνικής ενότητας, με πολίτες να προσεύχονται για την επιστροφή των αγαπημένων τους.
Η συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με πέντε υπουργούς να καταψηφίζουν.
«Οι όμηροι θα επιστρέψουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Πιθανόν θα είμαι εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα βρεθεί την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σχέδιο 60 ημερών για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων
Η πρώτη φάση προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων σε γραμμή που αφήνει υπό τον έλεγχό τους το 53% της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο από τα τρία που προβλέπει το σχέδιο Τραμπ, το οποίο αποτυπώθηκε σε χάρτη που δημοσιοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποστείλουν 200 στρατιώτες από τη Μέση Ανατολή στο Ισραήλ για να συντονίσουν πολυεθνική δύναμη εποπτείας.
- Η δύναμη θα τελεί υπό τη US Central Command,
- Δεν θα εισέλθει στη Γάζα,
- Θα επιβλέπει την πρόοδο της κατάπαυσης του πυρός και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ για τη συμβολή του», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από την ψηφοφορία.
Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομήρων, στόχος είναι η σύσταση Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν υπό διαμόρφωση.
Η θέση της Χαμάς και οι διεθνείς εγγυήσεις
«Ο πόλεμος τελείωσε», δήλωσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς και επικεφαλής διαπραγματευτής Χαλίλ Αλ-Χάγια, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση έλαβε εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των χωρών αυτών, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή και θα διασφαλίζει τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Τραμπ στην Ιερουσαλήμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή την Κυριακή και ενδέχεται να μιλήσει στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, εφόσον το επιθυμήσουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
«Μου ζήτησαν να μιλήσω στο Κνέσετ και συμφώνησα να το κάνω, εάν το επιθυμούν», δήλωσε ο Τραμπ.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα απέστειλε επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να απευθυνθεί στους βουλευτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Η περιοδεία Τραμπ αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντική διπλωματική επανεκκίνηση στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο όπου η Ουάσινγκτον επιχειρεί να εδραιώσει τον ρόλο της ως εγγυητής σταθερότητας στην περιοχή.