Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων στην Ιταλία

Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων στην Ιταλία

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση συνεχών διαδηλώσεων, προχωρά σε μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού.

Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να καταργήσει την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ιταλικά πολιτικά κόμματα πρόκειται να καταργηθεί βαθμιαία, με μείωση των επιχορηγήσεων από το επόμενο έτος μέχρι το 2017. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης Λέτα θα αντικατασταθεί από εθελοντικές χρηματικές συνεισφορές από μέρους πολιτών.

«Παράλληλα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες», τόνισε ο Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο «με τον τρόπο αυτό πρόκειται ασφαλώς να ξεπεραστεί η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση των περασμένων ετών».

Διαβάστε ακόμη: Μπερλουσκόνι: «Αν με συλλάβουν θα ξεσπάσει επανάσταση στην Ιταλία!»

«Όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να διαθέτουν το δυο τοις χιλίοις των εισοδημάτων τους για την στήριξη των κομμάτων», δήλωσε, επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο σχολίασε στο Twitter: «πρόκειται μόνον για λόγια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να επιστρέψει, πρώτα απ’ όλα, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις 45 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε φέτος για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων».

Ο υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ανέφερε επίσης μέσω Twitter ότι «μετά την σημαντική αυτή κίνηση σειρά έχει, τώρα, η μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών».

Πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι με την κίνηση αυτή ο Λέτα επιχειρεί να «αποδυναμώσει» τις εξαγγελίες περί καινοτόμων και ρηξικέλευθων παρεμβάσεων του νεοεκλεγέντα γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι. Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων ήταν ένα από τα αιτήματα στα οποία στεκόταν ο Ρέντσι, θεωρώντας την βασική προκειμένου να αλλάξει η σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ