Κατάργηση του 70% των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σχεδιάζει το ΥΠΑΝ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αισιόδοξος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων εμφανίστηκε ο Ν. Δένδιας που προανήγγειλε αλλαγές σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Το συνολικό αντικείμενο της ρύθμισης υπερβαίνει τα 60- 70 δισ. ευρώ και εφόσον τα καταφέρουμε -και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε- θα είναι κάτι που θα παραδίδεται και θα διδάσκεται στην Ευρώπη και στον κόσμο τα χρόνια που έρχονται», είπε σήμερα αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός Ανάπυτξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι για τις επιχειρήσεις των οποίων τα χρέη επιβαρύνονται περισσότερο λόγω των υψηλών επιτοκίων της κρίσης, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, για να επιδοτηθούν τα επιτόκια με 2-3 μονάδες.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει την κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδοτήσεων έναρξης ή λειτουργίας των επιχειρήσεων, μέσω μιας «πρωτοποριακής» μεθόδου που συζητάει με την Παγκόσμια Τράπεζα, με στατιστική απεικόνιση των δεδομένων κινδύνου για την κοινωνία σε τρεις κατηγορίες.

Η μία κατηγορία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας και δεν χρειάζεται καμία αδειοδότηση και όπως σχολίασε ο υπουργός: «Όλα τα περίπτερα στην Ελλάδα μπορούν να δουλεύουν χωρίς άδεια, η κοινωνία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από αυτήν και από πολλές άλλες δραστηριότητες».

Μία άλλη κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, η οποία είναι περίπου το 20% της οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να αδειοδοτείται, να καταθέτει φάκελο και να ελέγχεται δειγματοληπτικά. Και μόνο το 10% της σημερινής οικονομικής δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητο να αδειοδοτείται προκαταβολικά. «Κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας με βάση μόνο μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο με έγγραφα. Το τελείως αντίθετο του περιπτέρου» σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ορίζοντας για τις αλλαγές είναι ο Ιούνιος του 2015. Και μέχρι τότε θα έχει αλλάξει τελείως το πτωχευτικό δίκαιο και η αντιμετώπιση που υπάρχει για την πτώχευση. «Το ρίσκο πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να τιμωρείται», σημείωσε ο ίδιος.

Τα διαρθρωτικά ταμεία είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης, όπως είπε ο υπουργός και τόνισε: «Πρέπει να σας πω ότι τα χρήματα δεν είναι πολλά. Έχουμε σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε άχρηστες υποδομές στη χώρα, σε κτίρια δεξιά και αριστερά, όταν μπορούμε με ελάχιστες δεκάδες εκατομμύρια να κάνουμε τεράστια διαφορά. Και αυτά είναι χρήματα που μοχλεύονται γιατί παρακρατάμε τα δικαιώματα και επιστρέφονται».