Κατάρρευση για το fast fashion; Οι δασμοί «σπρώχνουν» τους καταναλωτές στα thrift shops

Κατάρρευση για το fast fashion; Οι δασμοί «σπρώχνουν» τους καταναλωτές στα thrift shops
pexels Photo: AFP
Καθώς οι τιμές μόδας εκτοξεύονται λόγω δασμών, οι Αμερικανοί στρέφονται στη secondhand αγορά — που ήδη αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.  

Καθώς οι δασμοί ανεβάζουν τις τιμές των αγαθών στις ΗΠΑ, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων ενδέχεται να βγει κερδισμένη.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επέβαλε αρχικά δασμό 10% στα κινεζικά προϊόντα τον Φεβρουάριο. Έκτοτε, ΗΠΑ και Κίνα έχουν επιβάλει εκατέρωθεν τιμωρητικούς δασμούς.

Αυτή τη στιγμή, οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα φτάνουν το 145%, ενώ η Κίνα έχει απαντήσει με δασμούς 125% στα αμερικανικά αγαθά. Παράλληλα, έληξε και το παραθυράκι “de minimis”, το οποίο επέτρεπε σε λιανοπωλητές να αποστέλλουν προϊόντα αξίας κάτω των 800 δολαρίων χωρίς εισαγωγικούς φόρους.

Αυτό το κενό ωφελούσε ιδιαίτερα κολοσσούς του ultra fast fashion, όπως οι Shein και Temu, οι οποίοι μπορούσαν να στέλνουν υπερβολικά φθηνά είδη απευθείας στους καταναλωτές χωρίς δασμούς.

Αύξηση τιμών και στροφή στο secondhand

Εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλωτές προσέλκυε η Shein και η Temu χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές και τις συνεχείς εκπτώσεις. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αυξήσεις τιμών λόγω των δασμών.

Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη βιομηχανία μεταχειρισμένων ρούχων, η οποία πιθανώς θα προσφέρει μια οικονομικότερη εναλλακτική.

«Έχουμε ήδη δει επιβράδυνση της καταναλωτικής δαπάνης στις ΗΠΑ», δήλωσε η Danielle Testa, καθηγήτρια στο Fashion Institute of Design and Merchandising του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε σχεδόν 20 μονάδες από την αρχή του έτους, φτάνοντας στο 52.2 τον Απρίλιο — το χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, όταν ο πληθωρισμός άγγιξε το 9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Made in America» – αλλά σχεδόν ανύπαρκτο

«Το μεγαλύτερο ποσοστό ρούχων προέρχεται από το εξωτερικό», είπε η Testa. «Καθώς αυξάνονται οι τιμές, αναμένουμε οι καταναλωτές να στραφούν στο secondhand, το οποίο παρακάμπτει τους δασμούς εφόσον τα προϊόντα ήδη κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά.»

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Ένδυσης και Υποδημάτων, μόνο το 3% των ρούχων και παπουτσιών στις ΗΠΑ παράγεται εγχώρια. Τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ινδία και το Μπανγκλαντές — όλες χώρες που επηρεάζονται από τους δασμούς.

«Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές αναζητούν αξία. Γι’ αυτό και αυξάνεται το ενδιαφέρον για το thrift shopping», είπε ο David Eagles, COO της Goodwill Industries International. «Οι οικονομικές πιέσεις ενισχύουν τη στροφή προς τις έξυπνες αγορές και τη βιωσιμότητα.»

Δυναμική ανάπτυξη της αγοράς secondhand

Η αγορά secondhand ήδη παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη. Η ThredUp εκτιμά ότι η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 73 δισ. δολάρια ως το 2028, και τα 350 δισ. παγκοσμίως, από 197 δισ. το 2023.

Η ThredUp υποστήριξε ενεργά το κλείσιμο του παραθύρου “de minimis”, χαρακτηρίζοντάς το «κρίσιμο βήμα για την αναχαίτιση της μη βιώσιμης εισροής ultra fast fashion στις ΗΠΑ».

Υπερπαραγωγή και μη βιώσιμες συνήθειες

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε έτσι», είπε η Patsy Perry, ειδικός στο fashion marketing στο Manchester Metropolitan University.

«Πρέπει να διατηρούμε τα ρούχα περισσότερο σε χρήση. Αλλιώς είναι σπατάλη πόρων και ενέργειας», τόνισε, εξηγώντας τη μακρά διαδικασία κατασκευής ενός ρούχου: από τις πρώτες ύλες έως τη μεταφορά.

Η ανακύκλωση, όπως είπε, δεν είναι ακόμη βιώσιμη λύση, καθώς η τεχνολογία δεν είναι ακόμα διαθέσιμη σε μεγάλη κλίμακα. Επιπλέον, τα brand που παράγουν από ανακυκλωμένα υλικά είναι ακριβά για τον μέσο καταναλωτή.

«Χρειάζεται να συνδυάσουμε την παραγωγή καλύτερων προϊόντων με πιο συνειδητή χρήση», είπε.

Υπάρχουν επιλογές για κάθε πορτοφόλι, πρόσθεσε η Perry — από thrift shops και charity stores μέχρι πολυτελή secondhand καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: