Καταρρέει η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 26 μηνών, προ των πυλών η ύφεση

Καταρρέει η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 26 μηνών, προ των πυλών η ύφεση
pexels Photo: pixabay.com
Η γερμανική και η ιταλική βιομηχανία θα πέσουν σε ύφεση και η γαλλική και η ισπανική βιομηχανία θα παραμείνουν στάσιμες τους χειμερινούς μήνες, λέει η Oxford Economics

Η σημερινή δημοσίευση του δείκτη μεταποίησης PMI της ευρωζώνης επιβεβαίωσε την επιδείνωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, καθώς ο τομέας συνεχίζει να τελεί υπό το βάρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των παρατεταμένων σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό και των συνεχιζόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικού

Πιο συγκεκριμένα, η μεταποίηση στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε χαμηλό 26 μηνών τον Αύγουστο, στις 49,6 μονάδες, έναντι από 49,8 μονάδων τον Ιούλιο (επισημαίνεται πως κάτω από τις 50 μονάδες θεωρείται πως η οικονομία συρρικνώνεται). Αν και υπήρξε κάποια απόκλιση μεταξύ χωρών, οι «αντίθετοι άνεμοι» για τον κλάδο είναι οι ίδιοι: η αδύναμη ζήτηση καθώς η αγοραστική δύναμη επιδεινώνεται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Στη Γερμανία και την Ιταλία, η μεταποίηση συνεχίζει να δίνει σήμα συρρίκνωσης. 

Ειδικότερα, στη Γερμανία, ο PMI υποχώρησε στο χαμηλό 26 μηνών στις 49,1 μονάδες, ενώ στην Ιταλία, υποχώρησε στις 48 μονάδες, το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών. 

Και οι δύο βιομηχανικοί κλάδοι υποφέρουν από πτώση στα βιβλία παραγγελιών, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, καθώς η ζήτηση εξασθενεί.  Ανοδικά, τα ανεκτέλεστα μειώνονται και η ασθενέστερη ζήτηση μειώνει την πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που μειώνει τον πληθωρισμό στις εισροές.

Οι δείκτες PMI της γαλλικής και της ισπανικής μεταποίησης ήταν λιγότερο «απαισιόδοξοι», αλλά μάλλον γκριζάρουν… 

Στη Γαλλία ανήλθε στις 50,6 μονάδες τον Αύγουστο, λόγω του ασθενέστερου κόστους και των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και παρά την τρίτη συνεχόμενη πτώση των επιπέδων παραγωγής και της ζήτησης. 

Στην Ισπανία, η μεταποίηση άγγιξε τις 49,9 μονάδες, έναντι 48,7 μονάδες τον Ιούλιο, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κάπως και οι ρυθμοί πληθωρισμού υποχώρησαν. 

Ωστόσο, όχι μόνο μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες, αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα και οι προθέσεις απασχόλησης είναι υποτονικές, σοβαρές αντίθετες προοπτικές.

Σύμφωνα με την Oxford Economics «Αναμένουμε ότι η γερμανική και η ιταλική βιομηχανία θα πέσουν σε ύφεση και η γαλλική και η ισπανική βιομηχανία θα παραμείνουν στάσιμες τους χειμερινούς μήνες του τρέχοντος έτους εν μέσω της άνοδο των τιμών της ενέργειας. Και παρόλο που ο κίνδυνος ελλείψεων ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει μειωθεί κάπως, παραμένει ένας βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές».