Κατασχέσεις ΦΠΑ για χρέη στο ΙΚΑ

Με άδεια χέρια θα φεύγουν όσοι επιχειρηματίες ζητούν επιστροφή ΦΠΑ, αλλά δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό επιχειρήσεων, που ενώ χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, έχουν κάνει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ . Ήδη εντοπίστηκαν οι πρώτες 120 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα είχαν οφειλές προς το ΙΚΑ από εισφορές που δεν είχαν καταβάλει, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε συμψηφισμό των 2,5 εκατ. ευρώ με το αντίστοιχο μέρος των οφειλών τους και τις επόμενες μέρες πρόκειται να καταβάλει τα χρήματα αυτά στο ΙΚΑ. Το ίδρυμα θα συνεχίσει «το κυνηγητό» για την εξόφληση και των υπολοίπων 7,5 εκατ. ευρώ με τα δικά του μέσα.

Ο συμψηφισμός οφειλών από εισφορές και επιστροφών φόρων που προβλέπονταν από τη νομοθεσία κατέστη εφικτός μετά το πρόγραμμα διασταυρώσεων που ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων προς το ΙΚΑ θα συμβάλει στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων όσον αφορά την καταβολή των εισφορών που οφείλουν και στην αύξηση των εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι στιγμής τα ταμεία έχουν αρνηθεί την ασφαλιστική ενημερότητα σε 493 επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει εισφορές. Επισημαίνεται επίσης πως μέχρι σήμερα 200 επιχειρήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και καταβλεθέντων ποσών που φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ.