Καταστήματα: Ανοίγει συζήτηση μείωσης ωραρίου για οικονομία ενέργειας

Καταστήματα: Ανοίγει συζήτηση μείωσης ωραρίου για οικονομία ενέργειας
Κόσμος στέκεται μπροστά από βιτρίνες καταστημάτων την πρώτη ημέρα των θερινών εκπτώσεων στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021. Ξεκινά φέτος, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η δεύτερη τακτική εκπτωτική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επαφές ΥΠΑΝ με φορείς του λιανεμπορίου - Προαπαιτούμενα θέτουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι.

Η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων προβάλλει ως πιθανή λύση για την μείωση της κατανάλωσης και την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας στο λιανεμπόριο.

Στο θέμα παίρνουν θέση εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, ενώ αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με επιχειρηματίες του λιανεμπορίου. Αν και το υπό εξέταση μέτρο με την εφαρμογή του θα επηρεάσει αμοιβές και έσοδα στις επιχειρήσεις, μελετάται σοβαρά ως μέσο συγκράτησης του υψηλού λειτουργικού κόστους που περνά στις τιμές καταναλωτή και ως άμεση λύση για τον εμπορικό κόσμο προκειμένου να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση κατά τον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται, όπως αναφέρεται από επίσημα χείλη.

Μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ήδη να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες. Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup “Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development, Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα “Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ..

Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου να τροποποιηθεί ως εξης: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10.00 έως 16.00 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00 έως 19.00.

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, πήρε θέση και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, σχολιάζοντας ότι “οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις”. Κατά την άποψή του το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια γενναία παρέμβαση, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί με γνώμονα αφενός την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή η πρόταση αυτή συζητήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τίθενται τα εξής προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του μέτρου:

  1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα για άλλη μια φορά, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο, όπως προσθέσει, η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία.