Κατάθεση πινακίδων με ένα «κλικ»

Κατάθεση πινακίδων με ένα «κλικ»
Αυτοκίνητα κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης, την τελευταία ημέρα πριν το 2ο καθολικό lockdown ολόκληρης της χώρας, Αθήνα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. Αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων αλλά και εμπορική κίνηση στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, παρατηρήθηκε μια μέρα πριν το καθολικό κλείσιμο ολόκληρης της χώρας, ως μέσο προφύλαξης ενάντιο στο 2ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζουν ειδικό ιστότοπο στο gov.gr για τα ΙΧ (κατάθεση πινακίδων) και όλα τα οχήματα.

Βάσει λοιπόν του σχεδιασμού που έχει προβλεφθεί στη νέα πλατφόρμα θα καταχωρούνται πληροφορίες για όλα τα οχήματα ανεξάρτητα εάν κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ή έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, δηλαδή οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει πινακίδες.

Μάλιστα η καινοτομία είναι πως πλέον με ένα κλικ και χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με τα παρακάτω:

– Μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.) θα δηλώνεται, εφεξής, ηλεκτρονικά η ακινησία για τα ως άνω μηχανοκίνητα μέσα, από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο αυτών. Επίσης, ορίζεται ο χρόνος δήλωσης της ακινησίας για την απολαβή της σχετικής έκπτωσης από τα τέλη κυκλοφορίας.

– Επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε., πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ, εάν εντοπισθεί όχημα να κυκλοφορεί ή να είναι σταθμευμένο και να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, ενώ έχει δηλωθεί σε ακινησία. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

– Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας, με κοινή απόφαση των οριζόμενων οργάνων, ειδικού ιστότοπου στην gov.gr – Ε.Ψ.Π., όπου με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας τους στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων και άλλες πληροφορίες.

Έτσι με ένα κλικ οι Αρχές (αστυνομία, ελεγκτές εφορίας, ΑΑΔΕ) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν και ποια δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στους δρόμους καθώς έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας ή είναι ανασφάλιστα ή τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν πληρωθεί από τους κατόχους τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ