Κατερίνα Πετροπούλου: «Για να παραμείνει ο τουριστικός κλάδος σε ανοδική πορεία πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων»

Κατερίνα Πετροπούλου: «Για να παραμείνει ο τουριστικός κλάδος σε ανοδική πορεία πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων»
Η Ιδρύτρια και Managing Director της Hotelising μιλά για τις προκλήσεις, τα νέα δεδομένα, αλλά και τις προοπτικές της τουριστικής βιομηχανίας.

Εδώ και μια δεκαετία η Hotelising, εταιρεία διαχείρισης πωλήσεων ξενοδοχείων, έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με την εξειδίκευση, τη βαθιά γνώση των αναγκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία, αλλά και με τις tailor made λύσεις που παρέχει σε αυτά. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία για την ανάλυση δεδομένων, προκειμένου  να επιτευχθεί βελτιστοποίηση εσόδων και κερδοφορίας, αξιοποιεί τα data για την κατανόηση κάθε αγοράς, τη διακύμανση της ζήτησης, ενώ παράλληλα αναλύει τη συμπεριφορά των πελατών.

Η Κατερίνα Πετροπούλου, Ιδρύτρια και Managing Director της Hotelising εξηγεί στο Fortune πώς ένα ξενοδοχείο μπορεί να ενισχύσει την ορατότητά και την ανταγωνιστικότητά του στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, μιλά για τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που φέρνει στο εγχώριο τουριστικό προϊόν ο πόλεμος στο Ισραήλ, δίνει μια γεύση από τα mega trends που θα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης και την εικόνα των προκρατήσεων για την ερχόμενη τουριστική σεζόν.

Κα. Πετροπούλου, το 2023 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά με ακραία καιρικά φαινόμενα, υψηλό πληθωρισμό και αυξημένα ενεργειακά κόστη. Κάνοντας έναν απολογισμό για την τρέχουσα σεζόν, πώς αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν τον κλάδο;

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλοι αυτοί παράγοντες επηρέασαν τον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας το 2023, καθιστώντας τη χρονιά αβέβαιη για άλλη μια φορά.  Η Ελλάδα ως προορισμός, αντιστάθηκε στις όποιες προκλήσεις προέκυψαν στην τρέχουσα σεζόν και απέδειξε ότι παραμένει μια ελκυστική επιλογή για τους ταξιδιώτες. Οι αυξημένες τιμές επηρέασαν τη ζήτηση σε ένα βαθμό, συνολικά όμως έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική χρονιά από άποψη εσόδων.

Ωστόσο, για να παραμείνει ο τουριστικός κλάδος σε ανοδική πορεία και το 2024, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε ένα πλάνο στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως είναι η δημιουργία υποδομών με στόχο την ορθή διαχείριση των προορισμών μας, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, αλλά και η έμφαση στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Δεδομένου ότι τώρα είναι η περίοδος που κλείνονται σταδιακά συμφωνίες και αρχίζει να διαμορφώνεται μια πρώτη εικόνα για τις προκρατήσεις, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2024;

Λαμβάνοντας τα πρώτα μηνύματα της αγοράς, θεωρώ ότι θα διατηρηθεί η θετική τάση της τουριστικής χρονιάς και το 2024.

Παρ’ όλες τις οικονομικές πιέσεις, η επιθυμία για ταξίδια παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ταξιδιώτες αναμένεται να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες. Το συνολικό κλίμα όμως, ενισχύει την τάση για μετατόπιση της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε “έξυπνες” επιλογές και εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πιθανά να οδηγήσουν σε κρατήσεις εκτός της υψηλής περιόδου και σταδιακά, να έχουμε μια μεταβολή της κλασικής εποχιακής ζήτησης.

Αν και ο κλάδος του τουρισμού είναι πάντα εκτεθειμένος σε αβεβαιότητες, μια ορθολογική στρατηγική της κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης θα συμβάλλει στην θετική έκβαση και της επόμενης τουριστικής σεζόν.

Με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει η διαχείριση τιμολογιακής πολιτικής ώστε να διασφαλιστούν οι πληρότητες σε ανοδική πορεία και οι εισπράξεις, κρατώντας ευχαριστημένους τόσο τους ξενοδόχους, όσο και τους πελάτες;

Η ορθή διαχείριση της τιμολογιακής πολιτικής σε ένα ξενοδοχείο είναι καθοριστική για την επίτευξη υψηλών πληροτήτων και αυξημένων εσόδων με στόχο την κερδοφορία, αλλά παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζει και η ικανοποίηση των πελατών. Η αξιολόγηση του ξενοδοχείου από τους πελάτες γίνεται σε πραγματικό χρόνο και οι θετικές ή αρνητικές κριτικές επηρεάζουν τόσο τη ζήτηση, όσο  και τη μέση τιμή δωματίου. Συνολικά, η θετική εμπειρία του πελάτη αντανακλάται στα έσοδα.

Τα ξενοδοχεία οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν είναι μελετημένη. Η σωστή τιμολογιακή πολιτική ορίζεται ως “price fairness” (δίκαιη τιμή) και δεν είναι απαραίτητα η χαμηλή τιμή. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή που προτείνουμε στους πελάτες πρέπει να αντανακλά την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας του κάθε ξενοδοχείου.

Στη Hotelising, για  την αποτελεσματική διαχείριση της τιμολογιακής πολιτικής κάθε ξενοδοχείου  πραγματοποιούμε έρευνα για τον προορισμό, την αγορά και τον ανταγωνισμό και μέσα από αυτή την μελέτη “χτίζουμε” μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναλύουμε δεδομένα όσον αφορά στις διακυμάνσεις της ζήτησης, τις συνθήκες της αγοράς και τις συμπεριφορές των πελατών, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε δυναμικά τις τιμές.

Η εφαρμογή μιας δυναμικής τιμολόγησης συμβάλλει στην αύξηση της πληρότητας κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης και στη μεγιστοποίηση των εσόδων κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης. Η επιτυχημένη διαχείριση και συνεχής παρακολούθηση της τιμολογιακής πολιτικής ανάλογα με  τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις ανάγκες του κλάδου, επιτρέπει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ πληροτήτων, εσόδων και ικανοποίησης πελατών.

Η Ιδρύτρια και Managing Director της Hotelising, Κατερίνα Πετροπούλου.
Η Ιδρύτρια και Managing Director της Hotelising, Κατερίνα Πετροπούλου.

Τα δύο χρόνια της πανδημίας ήταν καταστροφικά για τον κλάδο αφού όσοι έμειναν εκτός αγοράς όσο τα ξενοδοχεία παρέμεναν κλειστά, άλλαξαν τελικά επάγγελμα. Εκτός από τη δυσκολία εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συρράξεις. Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για την τουριστική βιομηχανία;

Η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων σημαίνει αύξηση του κόστους προσέλκυσης νέων ταλέντων και αύξηση του μισθολογικού κόστους. Αυτές οι αναταράξεις θα οδηγήσουν σε μια απαραίτητη εξισορρόπηση του εργασιακού περιβάλλοντος και σε ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας. Κάποιες αλλαγές είναι απαραίτητο να γίνουν, ώστε ο ξενοδοχειακός κλάδος να αποτελέσει και πάλι δελεαστικό εργασιακό περιβάλλον.

Εκτός από την εύρεση προσωπικού όμως, βασικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση του, καθώς ακόμα και εργοδότες που προσφέρουν ελκυστικά πακέτα αποδοχών και ευνοϊκούς όρους εργασίας, δεν βρίσκουν αντίστοιχα ξενοδοχοϋπαλλήλους με κατάρτιση και υψηλά προσόντα. Σαν χώρα, υστερούμε πολύ στην τουριστική εκπαίδευση, ενώ θα έπρεπε να αποτελούμε παράδειγμα και για τις γειτονικές χώρες.

Η κλιματική αλλαγή επίσης είναι κάτι που θα μας απασχολεί από εδώ και στο εξής και έχει πολλές προεκτάσεις. Παρά τις απρόβλεπτες και σοβαρές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία, η επόμενη μέρα για τον τουριστικό κλάδο θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για ένα ανταγωνιστικό αλλά και βιώσιμο τουριστικό προϊόν, σε επενδύσεις στην τεχνολογία, και στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες των ταξιδιωτών.

Το Ισραήλ είναι μια αγορά που αναπτύσσεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πόλεμος αλλάζει εκ νέου το τουριστικό μείγμα. Σε ποιες αγορές θα κάνετε focus για να αντισταθμίσετε τις απώλειες;

Για την Αθήνα το Ισραήλ είναι η 8η μεγαλύτερη διεθνής αγορά που συνδέεται με το αεροδρόμιο της πόλης μέσω απευθείας πτήσεων και οι τελευταίες εξελίξεις μας ωθούν  στο να επιστρατεύσουμε την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά μας. Το χαρακτηριστικό της τουριστικής κίνησης από το Ισραήλ είναι πως δεν περιορίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, αλλά εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω της κοντινής απόστασης και των συχνών δρομολογίων. Αντίστοιχα, για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε την απώλεια θα εστιάσουμε σε αγορές με καλή σύνδεση αερομεταφορών και εβδομαδιαία δρομολόγια, με έμφαση στην προσέλκυση πολυτελών ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές αγορές. Αισιόδοξη είμαι και για την αγορά των ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για επέκταση των συνδέσεων από τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Ποια νέα trends θα απασχολήσουν τον κλάδο της ξενοδοχίας τα επόμενα χρόνια και που πρέπει να επενδύσουν οι επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους;

Η στροφή των στελεχών του ξενοδοχειακού κλάδου προς βιώσιμες πρακτικές είναι επιτακτική ανάγκη. Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες θα αναζητούν ξενοδοχεία που έχουν υιοθετήσει βιώσιμες πρακτικές, όπως τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την ανακύκλωση και τη μείωση σπατάλης τροφίμων, αλλά και τρόπους υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας σε κάθε προορισμό. Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να επενδύσουν και στην εφαρμογή συστημάτων υψηλής ασφάλειας, όπως συστήματα ασφαλείας πρωτόκολλα υγιεινής, συστήματα πυρόσβεσης κτλ.

Πιστεύω ακόμη στην σπουδαιότητα να διατηρήσουν τα ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, να διατηρήσουν την προσωπική εξυπηρέτηση και να παρέχουν εξατομικευμένες εμπειρίες για τους πελάτες τους. Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχείων απαιτεί πάνω απ’ όλα ευελιξία και προσαρμοστικότητα ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς, αλλά και τις αλλαγές στις προτιμήσεις των πελατών, όπως η αυξανόμενη ζήτηση για προτάσεις πακέτων διαμονής για digital nomads, wellness tourism, κτλ.