Κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές-Πού οφείλονται οι αθρόες ρευστοποιήσεις;

Κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές-Πού οφείλονται οι αθρόες ρευστοποιήσεις;

«Ελεύθερη πτώση» 20,79% για τον τραπεζικό δείκτη τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ταχύτατη είσοδος των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον που αναμένεται να υπάρξει για τη δημόσια προσφορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θεωρούνται ως οι παράγοντες που οδήγησαν στις αθρόες ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να έχει μπει στην τελική ευθεία, οι επενδυτές στοχεύουν και στην εξασφάλιση ρευστότητας. Σήμερα αρχίζει η διαδικασία έγκρισης των ενημερωτικών δελτίων στην Κεφαλαιαγορά, ενώ οι απαιτούμενες ενέργειες από τις τέσσερις τράπεζες θα γίνουν σε διαφορετικούς χρόνους.

Πιο συγκεκριμένα, Alpha Bank και Eurobank αναμένεται να αρχίσουν πρώτες την αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων για τρεις εργάσιμες ημέρες και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στη βάση των αναπροσαρμοσμένων τιμών. Εκτιμάται πως η Τράπεζα Πειραιώς είναι η τράπεζα που θα ακολουθήσει, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Άλλωστε, είναι η μόνη τράπεζα που αποφάσισε να απευθυνθεί και σε μικροεπενδυτές στην Ελλάδα στους οποίους θα διαθέσει μετοχές μέσω δημόσιας εγγραφής.

Σήμερα, πάντως, οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές είναι μικρότερες. Μέχρι τις 14:48, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραφαν οι μετοχές της Εθνικής (-11,47%)και της Πειραιώς (-9,09%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραφαν οι μετοχές της Eurobank.