Κατέρρευσε η βρετανική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2020 λόγω κορωνοϊού

Κατέρρευσε η βρετανική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2020 λόγω κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Η μείωση είναι η μεγαλύτερη από τότε που η βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία άρχισε να καταγράφει τα σχετικά δεδομένα το 1955.

Η βρετανική οικονομία κατέρρευσε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν ήταν σε ισχύ τα μέτρα του lockdown λόγω του COVID-19 και οι πολίτες είχαν λίγες ευκαιρίες για να ξοδέψουν χρήματα, αν και η μείωση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 19,8% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από τις αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση κατά 20,4% αλλά και πάλι περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS).

Η μείωση είναι η μεγαλύτερη από τότε που η ONS άρχισε να καταγράφει τα σχετικά δεδομένα το 1955.

Η βρετανική οικονομία είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 2,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ η χώρα εισήλθε σε lockdown στα τέλη Μαρτίου.

Συγκρίνοντας το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου με το επίπεδό του ένα χρόνο νωρίτερα, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 21,5%- όσο και η Ισπανία- ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ της κατά 19,0%.