Κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή ημερομηνίας του Brexit η Τερέζα Μέι

Κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή ημερομηνίας του Brexit η Τερέζα Μέι
epa07350462 British Prime Minister Theresa May speaks to the press after a meeting with the President of the European Council Donald Tusk at the European Council in Brussels, Belgium, 07 February 2019. May is in Brussels to discuss Brexit and related issues. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη αρκετή υποστήριξη για μια τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης.

Δεν έχει ακόμη επαρκή υποστήριξη από το κοινοβούλιο για να κερδίσει μία τρίτη ψηφοφορία στη συμφωνία της για το Brexit, παραδέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μιλώντας σήμερα στην Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Η Μέι αναφέρθηκε στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit. «Θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών», σχολίασε και τόνισε ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα». Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει τρόπους να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές. Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε ερώτηση της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί αυτή την επιλογή ακόμη και εάν οι βουλευτές επρόκειτο να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, γιατί το μανιφέστο της το αποκλείει, αλλά και επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες.

Ένας από τους υποστηρικτές της τροπολογίας για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit, ζήτησε από την πρωθυπουργό να απαντήσει ποια θα είναι η επιλογή της, εάν δεν φέρει την συμφωνία της σε μία ακόμη ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Η Τερέζα Μέι, απάντησε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους βουλευτές και σκοπεύει να επαναφέρει την συμφωνία της όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν από το κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την τροπολογία Λέτουιν για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών και χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα της πρωθυπουργού ότι η ανάληψη της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο θα ανέτρεπε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αντί να προσπαθεί να επανεφέρει απαράλλακτη την συμφωνία της, είπε, θα έπρεπε να συμμορφωθεί (η Τερέζα Μέι) με το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών.

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας στην Βουλή, υπήρξε συνάντηση μίας ώρας ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος, ο επικεφαλής του ξεκαθάρισε στην πρωθυπουργό ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις με την ΕΕ και ότι δεν υπάρχει η βάση να φέρει την συμφωνία της για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δεν αναμένει αποφασιστικές επιπτώσεις στη διαδικασία του Brexit, σε περίπτωση ανατροπής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι

Δεν πιστεύει πως σε περίπτωση ανατροπής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα υπάρξουν αποφασιστικές επιπτώσεις στη διαδικασία του Brexit, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, απαντώντας, ταυτόχρονα, με ένα “όχι” στην ερώτηση εάν θα άλλαξε κάτι με ένα νέο πρωθυπουργό στο Λονδίνο.

Για την περίπτωση ενός “σκληρού” Brexit, “έχουν γίνει από ευρωπαϊκής πλευράς όλες οι προετοιμασίες”, ανέφερε ο προερχόμενος από το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας ότι θα νικήσουν οι λογικοί και θα υπάρξει ένα συντεταγμένο “διαζύγιο” ώστε κατόπιν να μπορεί να γίνει επεξεργασία των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γιοχάνες Χαν επέρριψε στη βρετανική κυβέρνηση όλες τις παραλείψεις σε σχέση με το Brexit, σημειώνοντας πως το Brexit είναι ένα παράδειγμα “για το πώς οι λαϊκιστές προετοίμαζαν επί χρόνια το έδαφος, για το πώς δεν υπήρξε αντίδραση και για το πώς δεν λέγεται ότι υπήρξαν ψέμματα”, ενώ, κατά την άποψή του, αυτή “η καταστροφική επιρροή των λαϊκιστών πρέπει να αποτελέσει ένα δίδαγμα για το μέλλον”.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεραμύνθηκε της μερικής αναστολής της συμμετοχής του κόμματος FIDESZ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ως προσωρινή λύση πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το ζήτημα δεν θα πρέπει να επισκιάσει τις εκλογές, στων οποίων το επίκεντρο, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται η περαιτέρω προώθηση της Ευρώπης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ο ίδιος χαιρέτισε ως “πολύ ισορροπημένη ομάδα” το τριμελές “συμβούλιο σοφών” που διόρισε το ΕΛΚ για να εξετάσει την παραπέρα στάση του απέναντι στο FIDESZ, και στο οποίο συμμετέχει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του Αυστριακού Λϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος θεωρείται στενός φίλος του Βίκτορ Όρμπαν.

Η αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση (2000 έως 2006) του Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, είχε αποτελέσει το 2000 αντικείμενο διερεύνησης από ανάλογη “επιτροπή σοφών” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε μάλιστα επιβάλει οκτάμηνες κυρώσεις στην κυβέρνηση στη Βιέννη.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Γιοχάνες Χαν άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα ως προς το μέλλον του προσωπικά, έπειτα από τις Ευρωεκλογές του Μαίου και έπειτα από τον σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.