Καθαρά κέρδη 52,8 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο α’ τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 52,8 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο α’ τρίμηνο

Καμίλ Ζίγκλερ: Πληρώσαμε 2 δισ. φόρους – Τι γίνεται με το online στοίχημα.

Την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2016 παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ.

Η αύξηση της εισφοράς (35%) επί των καθαρών εσόδων επιβάρυνε τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά το α’ τρίμηνο 2016, παρά τη σταθερότητα στα καθαρά έσοδα της εταιρείας.

Η εταιρεία διατήρησε την ισχυρή ταμειακή της θέση υπολογιζόμενη στα 343,2 εκατ. ευρώ και παράλληλα βελτίωσε το περιθώριο EBITDA α’ τριμήνου, πριν από τον υπολογισμό της αυξημένης εισφοράς, στο 27,3% έναντι 26,2% πέρυσι.

Αναλυτικά, η ΟΠΑΠ Α.Ε. εμφάνισε καθαρά έσοδα προ εισφορών στα 340,7 εκατ. ευρώ έναντι 356,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από την πτώση στα Ελληνικά Λαχεία και το Πάμε Στοίχημα, η οποία μερικώς αντισταθμίστηκε από τα αριθμολαχεία.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) χωρίς την αύξηση της εισφοράς διαμορφώθηκαν στα 93 εκατ. ευρώ, σχεδόν σταθερά με το αντίστοιχο διάστημα το 2015. Συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων το EBITDA, διαμορφώθηκε στα 78,8 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 52,8 εκατ. ευρώ έναντι 58,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 42,8 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Καμίλ Ζίγκλερ τόνισε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της οικονομίας, σημαδεύτηκε από τη συνεχιζόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε ετήσια βάση μία πτωτική τάση και στα έσοδα από τα παιχνίδια μας.

Επιπρόσθετα, η αυξημένη συμμετοχή του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα από 30% σε 35% έχει σοβαρή επίπτωση στα οικονομικά μας αποτελέσματα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για βελτιστοποίηση του κόστους, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσαν σε σταθερή λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Έχοντας καταβάλει τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε φόρους και με τη συνεισφορά μας στα δημόσια έσοδα να διευρύνεται περαιτέρω, παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο σχέδιό μας, το οποίο θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

«Έχοντας καταβάλλει τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε φόρους και με τη συνεισφορά μας στα δημόσια έσοδα να διευρύνεται περαιτέρω, παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο σχέδιό μας, το οποίο θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία» επισήμανε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η on line στοιχηματική αγορά έχει διπλάσιο μέγεθος συγκριτικά με αυτά που επισήμως δηλώνεται , γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Για τη διαδικτυακή αγορά στοιχηματισμού ο κ. Ζίγκλερ επισήμανε πως όλες οι εκτιμήσεις των ανεξάρτητων αναλυτών ως προς το μέγεθος της on line αγοράς αναφέρουν διπλάσια μεγέθη συγκριτικά με αυτά που επισήμως δηλώνονται, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Αναφορικά με τις προοπτικές του 2016, ο κ. Ζίγκλερ επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η ύφεση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο σε συνδυασμό με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα που θα επηρεάσουν την ιδιωτική κατανάλωση, δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για το σύνολο της χρονιάς.