Καθαρίστρια μέσα από την φυλακή: «Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν ζωή καλύτερη από την δική μου»

Καθαρίστρια μέσα από την φυλακή: «Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν ζωή καλύτερη από την δική μου»

Χθες η υπόθεση της 53χρονης προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.  

«Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μία ζωή καλύτερη από τη δική μου», δηλώνει στην εφημερίδα Ταχυδρόμος της Θεσσαλίας η γυναίκα που καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο δημοτικού προκειμένου να προσληφθεί ως καθαρίστρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έγκλειστη γυναίκα δηλώνει την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης που έχει εισπράξει και λέει πως ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Η 53χρονη γυναίκα που εργαζόταν σε σχολείο του Βόλου, είχε παραχαράξει το απολυτήριο δημοτικού ενώ είχε φτάσει μόνο μέχρι την Ε’ Τάξη, για να διοριστεί στο δημόσιο. Το δικαστήριο Λάρισας την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη για πλαστογραφία και απάτη. Από εκείνη την στιγμή βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση στις φυλακές της Θήβας, σημειώνει η εφημερίδα. Χθες η υπόθεση της 53χρονης προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήδη ζήτησε να διαβιβαστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης. Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές πάντως, οι συνήγοροι της κατηγορούμενης ενόψει του δικονομικού περιθωρίου για την άσκηση αναίρεσης αναμένεται να προχωρήσουν και στην υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δέκα ετών και το αίτημά τους μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές εφετείο της Λάρισας με τη δυνατότητα να κριθεί η αποφυλάκιση της.

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους καταχραστές του Δημοσίου ζήτησε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας

Σύμφωνα τον κ. Σαλάτα με βάση την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην καθαρίστρια και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου, θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ποινή έως δύο φορές ισόβια. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Σαλάτας επεσήμανε πως  ο συγκεκριμένος νόμος «δεν κάνει διακρίσεις και τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι δικαστές του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού «ενήργησαν στα πλαίσια της νομιμότητας ακολουθώντας μια ενδιάμεση ως προς την αυστηρότητα εφαρμογή του νόμου. Το ότι δεν ανταποκρίνεται το ύψος της ποινής με το αδίκημα αυτό έχει να κάνει με το νόμο». «Εμείς ζητήσει να αλλάξει η νομοθεσία. Δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι η καθαρίστρια και αυτός που υπεξαίρεσε 5 εκατ ευρώ. Ευτυχώς δεν τελείωσε εδώ η υπόθεση» πρόσθεσε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Ωστόσο, χαρακτήρισε ατυχή την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο σκέλος που αφορά την έρευνα για το αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση. «Η προαναγγελία δίωξης κατά δικαστών μας λυπεί. Εμείς ασκούμε δικαιοσύνη ανθρώπινη που σημαίνει ότι κάνουμε και λάθη και αστοχίες» είπε ο κ. Σαλάτας. «Τα τελευταία χρόνια η δικαιοσύνη έχει ταλαιπωρηθεί και ταλαιπωρήσει με τις υποθέσεις των πλαστών πτυχίων» παρατήρησε ο κ. Σαλάτας σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους φτάνει τις 2.000.