Κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο σας; Δείτε πώς να το διορθώσετε

Κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο σας; Δείτε πώς να το διορθώσετε
business and work

Αν νομίζετε πως η άσκηση βοηθάει κάνετε λάθος. 

Η καθιστική ζωή έχει σοβαρές συνέπειες στο σώμα των ανθρώπων. Κάνει, μάλιστα, τέτοιο κακό που η τακτική άσκηση δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την κατάσταση αυτή. Αυτό έδειξαν οι τελευταίες έρευνες.

Οπότε τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει μια δουλειά γραφείου;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά. Μάλιστα, όπως λένε, ούτε τα λεγόμενα «όρθια γραφεία» μπορούν να σας βοηθήσουν.

Αντ’ αυτού, βεβαιωθείτε ότι κινείστε τουλάχιστον για μερικά λεπτά κάθε ώρα.

Το περπάτημα μπορεί να είναι το καλύτερο, αλλά δεν είναι πάνα και η πιο εύκολη λύση. Έτσι, το να σηκώνεστε απ’ το γραφείο σας και να τεντώνεστε είναι μια μικρή λύση, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μια έρευνα, αν εργάζεστε το τυπικό ωράριο 9-5, χρειάζεστε περίπου 16 λεπτά επιπλέον κίνησης – ανεξάρτητα δηλαδή με τον χρόνο που περπατάτε, ανεβαίνετε σκάλες ή αθλείστε.

Όχι και πολύ δύσκολο.

Στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3.626 ενηλίκων στις ΗΠΑ οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής και είχαν συμφωνήσει να φορούν ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας που θα παρακολουθεί τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές ανέτρεξαν στα στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων θανάτων για να δουν πόσα από αυτά τα άτομα δε ζούσαν πια. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα νούμερα αυτά ώστε να καταλάβουν ποιος είναι ο γενικότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου και κατά πόσο έχει παίξει ρόλο η καθιστική ζωή, ενώ τέλος εξέτασαν τι έκαναν όταν δεν καθόντουσαν.

Βρήκαν, λοιπόν, πως το να είναι κάποιος όρθιος αντί να κάθεται δεν προστατεύει από τον πρόωρο θάνατο. Αλλά η περιστασιακή βόλτα βοηθάει.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που περπατούσαν για περίπου δύο λεπτά κάθε ώρα είχαν σχεδόν 33 % μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που παρέμειναν καθιστοί όλη την ώρα.

Δεδομένου ότι η μελέτη είναι παρατηρητική, που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν ήλεγχαν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν το ολιγόλεπτο περπάτημα μειώνει στην πραγματικότητα τον κίνδυνο θανάτου, αλλά οι δύο αυτοί παράγοντες συνδέονται κάπως.

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα συνιστά συνολικά δύο ώρες έξω μακριά από τη καρέκλα σας – που περιλαμβάνει το χρόνο που δαπανάτε στο να στέκεστε όρθιοι- κάθε μέρα. Προτείνει, επίσης, οι άνθρωποι να  να σπάσουν το χρόνο που περνούν καθιστοί με μερικά λεπτά περπάτημα ή ορθοστασίας.