Το καθεστώς Άσαντ «δείχνουν» οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε.

Το καθεστώς Άσαντ «δείχνουν» οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. δήλωσαν πως υπάρχουν «πολυάριθμες ενδείξεις» για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά διαφορές στην απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους της Λιθουανίας ότι στην επίθεση στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ενδείξεις πως για την επίθεση αυτή ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ.

«Πολυάριθμες ενδείξεις μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Όλοι οι υπουργοί κατήγγειλαν τη χρήση χημικών όπλων και υπογράμμισαν ότι αυτοί που τα χρησιμοποίησαν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την πράξη τους αυτή», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Γουόζας Ολέκας, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ.

Ο Ολέκας δήλωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της Ε.Ε. σχετικά με την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στο συριακό καθεστώς, μιας και «δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση στην κατάσταση στη Συρία».

Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στη διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας δήλωσε πως οι αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών, έπεισαν τους Ευρωπαίους υπουργούς για την ανάμιξη του καθεστώτος και πως «το μόνο ερωτηματικό που απομένει είναι αν η απόφαση ελήφθη από τον Άσαντ ή σε στρατιωτικό επίπεδο».

Αργότερα σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να διατυπωθεί μία κοινή θέση της Ευρωπαïκής Ένωσης στο ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον αναμένεται να κάνει σχετική δήλωση κατά την αυριανή λήξη της συνόδου, στην οποία προσκεκλημένος είναι και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Διαβάστε ακόμη: «Who is Who» της συριακής κρίσης

Για «πολιτική λύση» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επεσήμανε πως παρά τις «διαφορετικές τοποθετήσεις», υπήρξε κοινή διαπίστωση «ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας και δεν αμφισβητείται στην περίπτωση της Συρίας». Τόνισε επίσης «την ελληνική θέση για πολιτική λύση, που συνεπάγεται την εξάντληση όλων των ειρηνικών και διπλωματικών μέσων, με την ολοκλήρωση της αποστολής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την ανθρώπινη αυτή τραγωδία και βέβαια να τιμωρηθούν γι’ αυτό».

Στο περιθώριο της συνάντησης με τους Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας, ο κ. Αβραμόπουλος τους ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δυνατότητες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και να υπογραμμίσω την ανάγκη διατήρησής της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.