Κάθετη πτώση για την εμπιστοσύνη των CEOs εξαιτίας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Κάθετη πτώση για την εμπιστοσύνη των CEOs εξαιτίας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Photo: pixabay.com

του Alan Murray

Η εμπιστοσύνη των διευθύνοντων συμβούλων στις ΗΠΑ έκανε βουτιά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε προχθές από το Conference Board σε συνεργασία με το The Business Council. Το συγκεκριμένο μέγεθος βρίσκεται τώρα στο 42, από 57 το πρώτο τρίμηνο – η χαμηλότερη μέτρηση από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ένας βαθμός κάτω του 50 αντανακλά περισσότερες αρνητικές παρά θετικές απαντήσεις.

Ο πληθωρισμός ήταν ο μεγάλος κινητήριος μοχλός της πτώσης. Η πλειονότητα των CEO βλέπει τώρα ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα μετριαστεί, αλλά μόνο αφότου οι αυξήσεις των επιτοκίων οδηγήσουν σε ήπια ύφεση.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της TIAA, Roger Ferguson, ο οποίος είναι διαχειριστής του Conference Board και αντιπρόεδρος του Business Council, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως οι επιχειρήσεις «καταπολεμούν τη στενότητα της αγοράς εργασίας αυξάνοντας τους μισθούς σε όλους τους κλάδους. Συν τοις άλλοις, οι εταιρείες παλεύουν με το υψηλότερο κόστος εισροών, το οποίο το 54% των CEOs δήλωσε ότι μετακυλύει στους πελάτες του. Αυτό μπορεί να συμβάλει στο πάγωμα των καταναλωτικών δαπανών ενόψει του καλοκαιριού».

Μερικά άλλα στοιχεία:

  • Το 80% των CEO ανέφεραν κάποια προβλήματα προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζομένων, ποσοστό που μειώθηκε ελάχιστα από το 83% του πρώτου τριμήνου.
  • Το 63% των CEO εξακολουθούν να αναμένουν ότι θα αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό, ποσοστό μόνο ελαφρώς μειωμένο από το 66% του πρώτου τριμήνου.
  • Το 38% των CEO αναμένουν ότι θα αυξήσουν τους προϋπολογισμούς κεφαλαίου κατά το επόμενο έτος, σε σχέση με το 48% του πρώτου τριμήνου.

Πηγή: Fortune.com