Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για την παραλλαγή «Καμερούν»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν αποτελεί απειλή μια μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Γαλλία, γνωστή και ως μετάλλαξη «Καμερούν» καθώς το αρχικό κρούσμα ήταν άνδρας που είχε επιστρέψει από το Καμερούν.

Η μετάλλαξη «βρίσκεται στο ραντάρ μας» δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο Αμπντί Μαχαμούντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη την Τρίτη. «Ο ιός αυτός είχε πολλές ευκαιρίες να εξαπλωθεί».

Η μετάλλαξη εντοπίστηκε σε 12 ανθρώπους στις νότιες Άλπεις την ίδια περίπου περίοδο που η Όμικρον ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη χρονιά.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο βρέθηκε η μετάλλαξη ήταν εμβολιασμένος και μόλις είχε επσιτρέψει από το Καμερούν, ανέφεραν ερευνητές του ινστιτούτου IHU σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο οποίο βάφτισαν τη μετάλλαξη «IHU». «Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για τα ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της μετάλλαξης IHU με βάση αυτά τα δώδεκα περιστατικά» έγραψαν στο άρθρο, το οποίο ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί διάφορες μεταλλάξεις και όταν κρίνει ότι κάποια αποτελει σημαντικό κίνδυνο την ανακηρύσσει «μετάλλαξη ανησυχίας». Η μετάλλαξη «Καμερούν» βρίσκεται απλά υπό παρακολούθηση.