«Καθυστερεί» η άνοιξη: Διπλό σύστημα κακοκαιρίας προ των πυλών – Πότε κορυφώνονται τα φαινόμενα

«Καθυστερεί» η άνοιξη: Διπλό σύστημα κακοκαιρίας προ των πυλών – Πότε κορυφώνονται τα φαινόμενα
Βροχή στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Μετά από ήπιες ημέρες, ο καιρός αλλάζει αισθητά, καθώς δύο βαρομετρικά συστήματα πλησιάζουν τη χώρα, φέρνοντας βροχές, χιόνια και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με δύο διαταραχές που κινούνται προς την Ελλάδα να διαμορφώνουν ένα πιο χειμωνιάτικο σκηνικό, κυρίως από την Πέμπτη έως και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα καιρικά συστήματα προέρχονται από τον κόλπο της Σύρτης και το Στενό της Σικελίας και αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένες βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στα ορεινά.

Πού θα σημειωθούν τα πιο έντονα φαινόμενα

Αρχικά, οι βροχές σήμερα και αύριο θα έχουν κυρίως τοπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, από την Πέμπτη και μετά τα φαινόμενα θα γενικευτούν, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της χώρας, με έμφαση στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανότητα χιονοπτώσεων όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά, φτάνοντας έως και τα 8 μποφόρ, εντείνοντας την αίσθηση του κρύου.

Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, με το διάστημα από Πέμπτη έως Σάββατο να αποτελεί την πιο ψυχρή φάση της κακοκαιρίας.

Η εικόνα στην Αθήνα

Στην Αθήνα, το σκηνικό ξεκινά με ήπιο καιρό και θερμοκρασίες κοντά στους 16 βαθμούς. Από τα μέσα της εβδομάδας, όμως, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

Οι μέγιστες τιμές θα κινηθούν στους 13–14 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες ενδέχεται να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω από τους 10–11 βαθμούς, με αυξημένη πιθανότητα βροχών.

Πότε επιστρέφει η άνοιξη

Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, με περισσότερα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Ωστόσο, η αστάθεια ενδέχεται να επιμείνει και μετά τις 24 Μαρτίου, με νέα επεισόδια βροχών σε αρκετές περιοχές.

Η άνοιξη φαίνεται να καθυστερεί, με τις καιρικές συνθήκες να διατηρούν ένα μεταβατικό και ασταθές χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: