Η καθιστική ζωή «σκοτώνει»

Η καθιστική ζωή «σκοτώνει»

Η υπερβολική έλλειψη δραστηριότητας μας κάνει επιρρεπής σε ασθένειες, όπως οι παθήσεις της καρδιάς και η παχυσαρκία.

Η υπερβολική έλλειψη δραστηριότητας μας κάνει επιρρεπής σε ασθένειες, όπως οι παθήσεις της καρδιάς και η παχυσαρκία. Επίσης η καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και κάποια όργανα του σώματος και να διαταράξει τον ύπνο, κάνοντας έτσι πιο σύντομη την ζωή μας.

Οι γυναίκες που κάθονται πάνω από έξι ώρες την μέρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες κατά 40% για κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 27% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό νόσημα και 21% αυξημένες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο συγκριτικά με τις γυναίκες που κάθονται για τέσσερις ή λιγότερες ώρες την ημέρα.

Ουσιαστικά η καθιστική ζωή σημαίνει ότι δεν συστέλλουμε τους μεγάλους σκελετικούς μύες, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει τον μεταβολισμό μας. Σύμφωνα μάλιστα με μία μελέτη, ένας ενήλικος που βλέπει καθιστός έξι ώρες τηλεόραση ημερησίως θα ζήσει κατά 4,8 χρόνια λιγότερο από κάποιον που δεν παρακολουθεί τηλεόραση. Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών όσον αφορά στους έφηβους, των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περνά 8-10 ώρες ημερησίως βλέποντας τηλεόραση. Αποτέλεσμα αυτού να ασκούνται σωματικά λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

Είναι οι σκληρές προπονήσεις λοιπόν η λύση ώστε να αποφύγουμε τα παραπάνω;

Στην πραγματικότητα οι πολύ δυναμικές , εξαντλητικές προπονήσεις δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν την ασθένεια της καθιστικής ζωής. Μπορεί μάλιστα να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Δηλαδή η άσκηση μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι έχετε πάθει ανοσία στις παρενέργειες της καθιστικής ζωής, κάτι που δεν ισχύει απόλυτα.

Γι’ αυτό κινηθείτε έξυπνα! Καθημερινά ασχοληθείτε με δεκάδες πράγματα μέσα στην ημέρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το μαγείρεμα, η κηπουρική, το περπάτημα στο γραφείο κ.α. Κινηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε. Το ζητούμενο είναι να μειώσετε το συνολικό χρόνο που περνάτε καθισμένοι. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε κίνηση όρθιοι για δέκα λεπτά, για κάθε ώρα που είστε ξύπνιοι. Προσπαθήστε να σηκώνεστε κάθε φορά που μιλάτε στο τηλέφωνο ή να περπατήσετε για είκοσι λεπτά κάνοντας βόλτα μετά το δείπνο.

Αυτά τα μικροπράγματα στα οποία πολλοί δεν δίνουν σημασία, είναι ικανά να βοηθήσουν στην εξάλειψη πολλών αρνητικών που επιφέρει η ασθένεια της καθιστικής ζωής και πιθανόν να προσθέσει χρόνια στην ζωή μας…