Καθοδόν 219 Γερμανοί πυροσβέστες προς την Ελλάδα

Καθοδόν 219 Γερμανοί πυροσβέστες προς την Ελλάδα
dpatop - 08 August 2021, North Rhine-Westphalia, Bonn: Fire engines leave Fire Station 1 in the morning hours to travel in convoy to Athens. 60 firefighters and relief workers set off from NRW to fight the flames in Greece. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Πρόκειται ιδιαίτερα για την ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα δασικής πυρόσβεσης και αντιμετώπισης αναζωπυρώσεων από τη Βόννη. «Παίρνουμε πολύ σοβαρά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».

Αποχαιρετισμός στην πύλη του σταθμού πυροσβεστικής Feuerwache 1 της Βόννης. Ο μεσήλικας κύριος δίπλα μου κουνά το χέρι στον γιό του, τον πυροσβέστη Ματίας, 23 χρονών, που φεύγει για την Ελλάδα. «Ανησυχείτε;», τον ρωτώ. «Αυτή είναι η δουλειά μας, κι εγώ πυροσβέστης είμαι».

Ο Ματίας είναι ανάμεσα στους 56 πυροσβέστες που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί για τον μακρύ δρόμο προς την Ελλάδα μαζί με 19 πυροσβεστικά οχήματα και δύο της Γερμανικής Πολιτικής Προστασίας THW. Μαζί τους και προσωπικό συντονισμού και υλικοτεχνικής υποδομής. Συνολικά η Γερμανία στέλνει 216 πυροσβέστες από τα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Έσσης με 44 πυροσβεστικά οχήματα. H ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και η ανταπόκριση ήταν άμεση.

«Επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών»

Για την συγκεκριμένη πυροσβεστική δύναμη της Βόννης πρόκειται ωστόσο για μια πρωτιά. Η «μονάδα κρούσης» αποτελείται από πυροσβέστες από τη Βόννη, το Κενιγκσβίντερ και το Λεβερκούζεν και υπό αυτή τη σύνθεση συμμετέχει για πρώτη φορά σε σβήσιμο δασικής πυρκαγιάς σε χώρα της ΕΕ. Ο Κάρτσεν Σνάιντερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης μιλώντας στη DW εξηγεί ότι η ομάδα πυροσβεστών συστάθηκε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνδρομής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και ότι οι άνδρες και γυναίκες της αποστολής έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

«Οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν στην Ελλάδα» λέει ο Σνάιντερ, «υποβοηθούμενοι από τα πυροσβεστικά οχήματα που φέρνουν μαζί τους, έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν διαφόρων ειδών πυρκαγιές. Αφενός με τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα και γύρω από τα δάση, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά με νερό, αφετέρου, να ανοίγουν διαδρόμους και να εμποδίζουν τις αναζωπυρώσεις, να πηδά μια φλόγα από τη μια μεριά σε άλλη. Θα προσανατολιστούμε στις εντολές που θα πάρουμε από τις ελληνικές επιχειρησιακές μονάδες. Εμείς επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών και τις στηρίζουμε επί τόπου σε ό,τι έχουν ανάγκη.»

«Απόλυτα αυτάρκεις»

Αλλά και τα διαδικαστικά χαρακτηριστικά αυτής της αποστολής είναι ιδιαίτερα, ο μακρύς και κουραστικός δρόμος του κονβόι προς την Ελλάδα πριν αναλάβουν δράση πυροσβέστες.  «Απόψε το βράδυ θα διανυκτερεύουμε έξω από το Ίνσμπρουγκ και αύριο το μεσημέρι θα πάρουμε το φέριμποτ από την Αγκόνα για την Πάτρα. Τρίτη μεσημέρι θα βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος. Μετά θα στήσουμε το κάμπινγκ μας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Φέρνουμε σκηνές, το δικό μας φαγητό, πόσιμο νερό, στρώματα, χημικές τουαλέτες, ντους για να μπορέσουμε στο διάστημα που θα μείνουμε να είμαστε σχετικά αυτάρκεις και να δρούμε χωρίς να χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια».  

Ο Κάρστεν Σνάιντερ δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του που η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων σε αυτήν την άνιση μάχη με τη φωτιά, αλλά και την ανησυχία του. «Πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που βοηθάμε και στέλνουμε στους πυροσβέστες τη σκέψη μας, τελειώνοντας την αποστολή τους να επιστρέψουν όλοι υγιείς πίσω». Πόση διάρκεια θα έχει η αποστολή και σε ποιο πύρινο μέτωπο θα προσφέρουν τη βοήθειά τους οι Γερμανοί πυροσβέστες, παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Αναμένονται οδηγίες εντός της ημέρας από τις ελληνικές αρχές. Άυριο πετά στη Αθήνα ομάδα προγραμματισμού για τις λεπτομέρειες.

Πηγή: Deutsche Welle