Τα κρούσματα του COVID-19 αυξάνονται και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτρέπουν για συντονισμό εμβολιασμών

Τα κρούσματα του COVID-19 αυξάνονται και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτρέπουν για συντονισμό εμβολιασμών
Ιατρικό προσωπικό στο εξεταστήριο για τον covid-19 τη βίλα Πετρίδη, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. O πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισκέφθηκαν τη βίλα Πετρίδη, όπου άρχισε τη λειτουργία του εξεταστήριο για τον covid-19, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, εάν και όταν διατεθούν εμβόλια σε ασφαλή μορφή.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει» λόγω της ταχείας αύξησης των ποσοστών μόλυνσης στην Ευρώπη.

Η Γερμανία μόλις σημείωσε ρεκόρ ημερήσιας αύξησης νέων κρουσμάτων – 6.638 αναφέρθηκαν την Πέμπτη – ενώ η Γαλλία εισάγει νέα απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει επίσης αυστηρούς περιορισμούς στο Λονδίνο. Συνολικά, η Ευρώπη έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε νέα κρούσματα για πρώτη φορά από τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα – ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 2,4% στο κλείσιμο της Πέμπτης – λόγω φόβων για τους επικείμενους περιορισμούς, καθώς και την πιθανή αποτυχία των ηγετών της ΕΕ να συμφωνήσουν για ένα νέο πακέτο τόνωσης σύντομα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, εξέδωσε μια σειρά κριτηρίων που πρέπει να λάβουν υπόψη οι χώρες.

Αυτά περιλαμβάνουν την ικανότητα των υπηρεσιών εμβολιασμού τους να κάνουν τους εμβολιασμούς, το να καταστήσουν τα εμβόλια εύκολα και οικονομικά προσιτά για τον κόσμο, να υπολογίσουν ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης όπως μεταφορές εμπορευμάτων υπό ψύξη και αποθήκευση, και «σαφή επικοινωνία σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τη σημασία των εμβολίων κατά του COVID-19 για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο κοινό».

Η εμπιστοσύνη του κοινού στους εμβολιασμούς στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο The Lancet διαπίστωσε βελτιώσεις ακόμη και σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που έχουν ισχυρά κινήματα κατά των εμβολίων.

Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν από το ξέσπασμα του COVID-19 και η πανδημία συνοδεύεται από πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι η πανδημία σχεδιάστηκε με κάποιο τρόπο για να εγχύσει σε όλους μικροτσίπ.

Όσον αφορά τη διανομή, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα εμβόλια ταυτόχρονα, με το μέγεθος των παραγγελιών τους να προσαρμόζεται στο μέγεθος των πληθυσμών τους. Θα αγοράσουν τα εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε τιμές που καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των εταιρειών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.