Αμφίπολη: «Κάτι ακόμα κρύβεται και μετά τον τρίτο θάλαμο»

Αμφίπολη: «Κάτι ακόμα κρύβεται και μετά τον τρίτο θάλαμο»

Πιστεύεται ότι υπάρχει κι άλλος τάφος, μετά τον τρίτο θάλαμο και μάλιστα να είναι της Ολυμπιάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιστορίας του Καναδά.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ιστορίας στην Οτάβα και αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ. Εντυπωσιασμένος  με το μεγάλο ανασκαφικό εύρημα της Κατερίνας Περιστέρη, είπε: «Τα ευρήματα του μνημείου της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά και πολύ συγκινητικά. Από μόνο του το ίδιο το μνημείο είναι μοναδικό».

Ο λόγος που ο Τ. Κλαρκ παρευρέθη στην Θεσσαλονίκη, ήταν για την παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο». Η έκθεση επρόκειτο να παρουσιαστεί σε δύο μεγάλα μουσεία στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Ο αρχαιολόγος, ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί συνεχώς όλες τις ανακοινώσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν στην Αμφίπολη, και μάλιστα με τις τελευταίες ανακαλύψεις  είναι ενθουσιασμένος. «Ελπίζουμε πως η εξέλιξη της ανασκαφής θα έχει σχέση με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την περιοχή με τη  μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγό του, Ρωξάνη» είπε ο κ. Κλαρκ.

«Πιστεύω πως υπάρχει κι άλλος τάφος. Η πιθανότητα να υπάρχει κάτι ακόμη στον τρίτο θάλαμο είναι μεγάλη. Εγώ προσωπικά πιστεύω, ότι πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας. Υπάρχουν ορατές ενδείξεις για κάτι τέτοιο», συνέχισε.

Στις εξελίξεις της αρχαιολογικής ανασκαφής , αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος  Τασούλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 99,5. Ο κ. Τασούλας είπε πως οι ανασκαφές στο τέταρτο όρυγμα συνεχίζονται, έχοντας φτάσει σε βάθος μόλις 25 μέτρα. Το όρυγμα όμως έχει βάθος εκατοντάδες μέτρα και ο ίδιος είπε πως θα έχουμε ενδείξεις, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Πριν το Μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς μην προεξοφλούμε τίποτε. Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του το καθιστούν μοναδικό», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Κολοσσιαίο και πολύ σημαντικό εύρημα για την χώρα μας, χαρακτήρισε χθες το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.