Κάτι «ψήνεται» στην ελληνική αγορά του online delivery

Κάτι «ψήνεται» στην ελληνική αγορά του online delivery
Ο Παμίνος Κυρκίνης, CEO του e-food.gr, μιλά στο Fortune για το deal με την γερμανική Delivery Hero και για τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς.

Τα νερά της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς τάραξε πριν από λίγο καιρό η γερμανική εταιρεία Delivery Hero, όταν ανακοίνωσε την εξαγορά του e-FOOD.gr, της γνωστής υπηρεσίας online delivery φαγητού στην χώρα μας. Μπορεί και οι δύο πλευρές να μην ανοίγουν τα «χαρτιά» τους αναφορικά με το τίμημα που σφράγισε την εν λόγω συμφωνία, ωστόσο, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για την αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού start up.

Το Fortunegreece.com συνάντησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του e-food.gr, Παμίνο Κυρκίνη, στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι ο οποίος μας μίλησε για τη συμφωνία, καθώς και για τα άμεσα σχέδια της εταιρείας του.

Το e-food ως ιδέα προέκυψε τον Ιούνιο του 2011 και η έμπνευση για τη δημιουργία του αντλήθηκε από αντίστοιχα site που λειτουργούσαν στο εξωτερικό. Βλέποντας το κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά ο Παμίνος αποφασίζει μαζί με τον αδερφό του και έναν φίλο του να δραστηριοποιηθούν στην κατηγορία του on line agrigator . Στην αρχή ήταν μόλις δύο άτομα που δούλευαν από το σπίτι για το στήσιμο της εταιρείας, την ανάπτυξη του site και την εύρεση εξωτερικών συνεργατών για την στελέχωση του.

Όταν τον Ιανουάριο του 2012 βγήκε επίσημα στον αέρα το site, το στοίχημα ήταν η γρήγορη ανάπτυξη του. Αφού η ομάδα του e-food.gr κατέκτησε την εμπιστοσύνη των 100 πρώτων εστιατορίων, το να επεκταθεί σε ολόκληρη την χώρα ήταν απλά θέμα χρόνου. Πλέον οι εργαζόμενοι έχουν αγγίξει τους 70, ενώ ο αριθμός των παραγγελιών σε ημερήσια βάση ανέρχεται στις 12.000. «Βλέπεις μια ιδέα που έχει δουλέψει στο εξωτερικό, ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και το εφαρμόζεις. Παρόλο που ήταν κακή οικονομικά συγκυρία για τη χώρα προβήκαμε σε εκτίμηση της αγοράς του delivery. Στη χώρα μας η συγκεκριμένη αγορά το 2011 κατέγραφε καθημερινά 200.000 παραγγελίες μέσω τηλεφώνου. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Από την παραγγελία φαγητού μέσω τηλεφώνου περάσαμε σε αυτή μέσω Διαδικτύου από το κινητό».

Την ιδέα στήριξαν και επιχειρηματίες– άγγελοι, όπως ο Απόστολος Αποστολάκης, επιχειρηματίας στο χώρο του internet, που ξεκίνησε με το e-shop.gr, αλλά έκτοτε έχει ασχοληθεί ως συνιδρυτής angel και σύμβουλος με το Taxibeat, το e-food.gr, το doctoranytime.gr, το nannuka, το e-table και πρόσφατα το funkmartini.gr.

Το ποσοστό του on line delivery διαμορφώνεται σε 10%, και όπως μας λέει ο Παμίνος, μπορεί να υπάρχει κρίση, ωστόσο, αυτό πρακτικά λειτουργεί υπέρ της υπηρεσίας, διότι ο κόσμος σταματάει να τρώει έξω και παραγγέλνει στο σπίτι. «Ήταν αρκετά ενδιαφέρον να πείσεις τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να μπουν στο e-food όταν είχαν μάθει στη λογική των φυλλαδίων. Κάτι τέτοιο δεν αποδίδει, καθώς ο καταναλωτής τα βρίσκει σε ώρες που δεν τα χρειάζεται και όχι όταν πραγματικά θέλει να φάει. Το on line delivery προσφέρει καλύτερη εμπειρία σε σχέση με τους απαρχαιωμένους καταλόγους, με τις μη ανανεωμένες τιμές. Μέσω του e-food.gr προσφέρονται αποκλειστικές προσφορές και η παραγγελία γίνεται χωρίς χρέωση». Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι να βάλει τη διεύθυνση του και να δει τα εστιατόρια που εξυπηρετούν την περιοχή του, ενώ έχει τη δυνατότητα να τα βαθμολογήσει.

Η εταιρεία ξεκίνησε με ίδια κεφάλαια και πολύ σύντομα άρχισε να βλέπει έσοδα στο ταμείο της, αφού για κάθε παραγγελία που εκτελείται λαμβάνει ως προμήθεια το 8%. Pizza Fan, Dominos, KFC, πίτα του παππού και άλλες γνωστές αλυσίδες εντάχθηκαν αρκετά νωρίς στο πελατολόγιο και αυτή τη στιγμή στο δίκτυο του e-food.gr βρίσκονται πάνω από 3.080 εστιατόρια σε 42 πόλεις ανά την Ελλάδα. «Το e-food ήταν μέσα στην κρίση μια απόδειξη ότι αν έχεις μια καλή ιδέα και την κυνηγήσεις όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν, ακόμη και αυτά της γραφειοκρατίας. Αυτός που θέλει να επιχειρήσει πρέπει να βεβαιωθεί ότι για την καλή του ιδέα υπάρχει ζήτηση και από την αγορά» μας λέει ο Παμίνος, ο οποίος σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Αγγλία και πήρε το ρίσκο να επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί ήθελε να δει να αναπτύσσεται κάτι δικό του. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν, όπως αναφέρει και ο ίδιος, η διαχείριση της υψηλής ανάπτυξης που εμφάνιζε σταδιακά η εταιρεία. «Από τους πρώτους κιόλας μήνες είχαν αρχίσει να μας προσεγγίζουν επενδυτές κυρίως από Αγγλία, Γερμανία και Τουρκία. Με την Delivery Hero μιλούσαμε για περίπου 6 μήνες και το deal έκλεισε μέσα σε ενάμιση μήνα. Στο πίσω μέρος του μυαλού ήξερα ότι θα γινόταν κάποια στιγμή συνεργασία με κάποια μεγάλη εταιρεία γιατί πολύ απλά δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από το εξωτερικό».

Η διοίκηση, η έδρα της εταιρείας και τα άτομα που δουλεύουν για λογαριασμό του e-food.gr δεν υφίστανται καμία αλλαγή εξαιτίας της εξαγοράς από την Delivery Hero. Αυτό που αλλάζει με τη συμφωνία είναι η πρόσβαση που αποκτάται σε κεφάλαια και τεχνογνωσία μαζί με την εμπειρία από αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού. Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική start up εντάσσεται μέσω του Delivery Hero στο δυναμικό της Rocket Internet, εταιρείας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα online επιχειρήσεων στον κόσμο, και η οποία επενδύει διαρκώς σε πετυχημένα startups.

Στην Ελλάδα το e-food.gr παραμένει leader με πάνω από 60% μερίδιο αγοράς και η εκτίμηση του Παμίνου είναι πως σε αυτή τη φάση δύσκολα θα κάνουν την εμφάνισή τους καινούριοι παίκτες, αφού πρόκειται για μια αρκετά ανταγωνιστική η αγορά, παρόλο που υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Σε παγκόσμιο πάντως επίπεδο πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο κλάδο με πέντε μεγάλους παίκτες που κοιτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν προστεθεί στο δίκτυο τέσσερα νέα σημεία, μεταξύ των οποίων, η Κώς και η Σάμος και ο στόχος για το τέλος του 2015 είναι ο αριθμός των συνεργαζόμενων εστιατορίων να φτάσει τις 5.000.