Κάτι «σάπισε» στην Tesco;

Κάτι «σάπισε» στην Tesco;
Photo:

Τέταρτη προειδοποίηση κερδοφορίας μέσα σε τρία χρόνια για τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας.

«Τα οικονομικά μεγέθη της Tesco ήταν άσχημα εδώ και περίπου τρία χρόνια, όμως οι μέτοχοι πίστευαν ότι είχαν τουλάχιστον μια ακριβή αποτίμηση των προβλημάτων του ομίλου σούπερ μάρκετ», σχολιάζει η Guardian για το τελευταίο σκάνδαλο με τη μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία λιανεμπορίου. «Ωστόσο κι αυτή η αίσθηση τώρα διελύθη»…

Για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία τριετία, η Tesco PLC εξέδωσε χθες προειδοποίηση κερδοφορίας. Αιτία: η υπερεκτίμηση κερδών για το φετινό πρώτο εξάμηνο. Το λογιστικό λάθος κάθε άλλο παρά είναι μικρό και αφελές. Φθάνει τα 250 εκατ. λίρες, σχεδόν το ένα τέταρτο των 1,1 δισ. λιρών που η εταιρεία είχε μάλλον υπεραισιόδοξα θέσει ως στόχο κερδοφορίας για το τρέχον οικονομικό έτος!

Κι αυτό σε μία περίοδο που η Tesco διαγκωνίζεται με την γαλλική Carrefour SA για τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου λιανέμπορου διεθνώς μετά τη Wal-Mart Stores Inc. Χάνει, ωστόσο, σταθερά πια μερίδιο αγοράς από τους έτερους βασικούς ανταγωνιστές της: την Aldi, την Lidl, τη Morrisons και τη Waitrose.

Με ανακοίνωσή της, η βρετανική εταιρία αποδίδει το λάθος «σε επιταχυμένη αναγνώριση των εμπορικών εσόδων και καθυστερημένη συσσώρευση εξόδων» για το εν λόγω εξάμηνο. Κοντολογίς, προσμετρήθηκαν έσοδα που δεν είχαν ακόμη εισπραχθεί και παραβλέφθηκαν κόστη που υπήρχαν.

Μοιραία, το «ωστικό κύμα» που χτύπησε χθες την Tesco με την έναρξη των συναλλαγών άφησε πίσω του τεράστια ζημιά, που ακόμη αποτιμάται. Μόνον μέσα σε μία συνεδρία, εξανεμίστηκαν 2 δισ. λίρες από την αξία της και η μετοχή της έκανε περαιτέρω βουτιά 11%, φθάνοντας σε χαμηλό δεκαετίας.

Όπως πάντως τώρα αποκαλύπτεται, την είδηση-«βόμβα» είχε ρίξει παρασκηνιακά από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής -μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων δηλαδή- ένας υπάλληλος της Tesco, που ενημέρωσε σχετικά τον επικεφαλής του νομικού τμήματος της εταιρείας και τώρα μνημονεύεται στα βρετανικά ΜΜΕ ως «το βαθύ λαρύγγι».

Ακολούθησε μία… fast and furious εσωτερική έρευνα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Και στη συνέχεια η Tesco -μπροστά στον ορατό πια κίνδυνο να καταστραφεί η φήμη της- προχώρησε στη λήψη μέτρων, που προς το παρόν τουλάχιστον δεν κατάφεραν να ανακόψουν την κατρακύλα.

Έθεσε λοιπόν σε διαθεσιμότητα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της, χωρίς να ανακοινώσει ονόματα – αν και ο βρετανικός Τύπος βοά ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται μέχρι και ο Κρις Μπους, γενικός διευθυντής στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, κάλεσε ελεγκτές της Deloitte και νομικούς της Freshfields. «Κι όταν αυτοί τελειώσουν τη δουλειά τους», σχολιάζει ο Guardian, τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «το τελικό αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο» και σε ποσό, αλλά και ως πρακτική σε βάθος χρόνου…

«Κατά την εκτίμησή μας, το να επενδύσει κανείς τώρα στην Tesco είναι σαν να επενδύει στο άγνωστο, αναλαμβάνοντας μεγάλο ρίσκο», τονίζει ο αναλυτής της HSBC, Ντέιβιντ Μακάρθι. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τις διορθωτικές κινήσεις που θα κριθούν απαραίτητες, πολύ πέρα φυσικά από τα λογιστικά βιβλία.

Ήδη, στα επιχειρηματικά πηγαδάκια παίζονται «στοιχήματα» για το πόσα κεφάλια θα πέσουν τελικά στην Tesco. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι θα είναι και του προέδρου της, Σερ Ρίτσαρντ Μπρόντμπεντ, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της τα τελευταία τρία χρόνια, τα χειρότερα από εμπορικής πλευράς στα χρονικά της εταιρείας.

Η πτώση των πωλήσεων είχε ήδη οδηγήσει στην «κατατόμηση» του διευθύνοντος συμβούλου Φιλ Κλαρκ και σε παραίτηση του οικονομικού διευθυντή Λόρι Μακλούι, την οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, τελικά αποχώρησε μόλις προ εβδομάδας, ενώ η αντικατάστασή του θα γίνει… καλό Δεκέμβριο, οπότε θα αναλάβει ο Άλαν Στιούαρτ της Marks and Spencer.

Σχεδόν όλο το βάρος λοιπόν για τη διάσωση της εταιρείας δείχνει να πέφτει τώρα στους ώμους του -άρτι αφιχθέντα από τη Unilever- Ντέιβ Λιούις, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Tesco μόλις την 1η Σεπτεμβρίου και μέσα σε τρεις εβδομάδες βρέθηκε ξαφνικά να κρατά στα χέρια του την πιο «καυτή πατάτα».

Προς το παρόν -κι εν αναμονή των τελικών πορισμάτων- ανακοίνωσε πως για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές. Ενώ σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, η Tesco αναγκάστηκε να αναβάλει για τρεις εβδομάδες την ενδιάμεση κατάσταση αποτελεσμάτων, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου.