Κάτω από τα 600 δισ. το market cap της Meta, αλλά γλιτώνει τα χειρότερα…

Κάτω από τα 600 δισ. το market cap της Meta, αλλά γλιτώνει τα χειρότερα…
Mark Zuckerberg officially announces on Thursday Oct 28, 2021 the new name for Facebook: Meta. The rebrand is about solidifying the social media giant as being about the metaverse, which Zuckerberg sees as the future of the internet. Mark Zuckerberg officially became the CEO and chairman of Meta. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP

H τάση συρρίκνωσης σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση της Facebook μπορεί να έχει ένα καλό για την εταιρεία: να της προσφέρει τη δυνατότητα να παρακάμψει τη νέα, υπό σχεδιασμό αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Η εταιρεία, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Meta, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου «έκλεισε» τη διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση λίγο κάτω από τα 600 δισ. δολ. για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020. 

Το όριο των 600 δισ. δολ. είναι επίσης το νούμερο που επέλεξαν οι νομοθέτες για μια «καλυμμένη πλατφόρμα» στο πλαίσιο ενός πακέτου νομοσχεδίων που αφορούν τον ανταγωνισμό, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την Big Tech. Εάν η Meta παραμείνει κάτω από αυτό το όριο, θα μπορούσε να αποφύγει τα εμπόδια και τις νομικές προκλήσεις που πιθανόν να εγείρει η αμερικανική νομοθεσία.

Ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη Meta, εάν θεωρείται καλυμμένη πλατφόρμα μέχρι την ψήφισή του, είναι αυτό περί ανταγωνισμού (Το Facebook ήδη αντιμετωπίζει μια αγωγή βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε τα Instagram και WhatsApp για να διατηρήσει τη μονοπωλιακή της θέση).

Εάν λοιπόν αυτό το νέο νομοσχέδιο γινόταν νόμος, η Meta δεν θα μπορούσε εύκολα να προβεί σε παρόμοιες εξαγορές στο μέλλον.