Κάτω από τις 20.000 δολάρια το Bitcoin – Φόβοι για blitzkrieg ρευστοποιήσεων

Κάτω από τις 20.000 δολάρια το Bitcoin – Φόβοι για blitzkrieg ρευστοποιήσεων

Διέσπασε τη ζώνη των 20.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020 το Bitcoin, με αποτέλεσμα τώρα να συντρέχει ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί νέο κύμα πωλήσεων, γεγονός το οποίο θα βαθύνει την κρίση που μαστίζει τον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Το πρώτο τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη αγορά, έπεσε κάτω από τις 18.000 δολάρια το Σάββατο, σημειώνοντας πτώση περίπου 14%. 

Αυτή η πτώση το οδήγησε κάτω από το επίπεδο αιχμής της προηγούμενης bull market το 2017, εξαλείφοντας κέρδη χρόνων για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ιστότοπο CryptoCompare, μέσα στην ημέρα σημείωσε ράλι, αγγίζοντας τις 19.000 δολάρια, αλλά έπεσε ξανά νωρίς την Κυριακή στις 18.200 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως οι παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές κλονίστηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού η Federal Reserves, η ΕΚΤ και η BOE αύξησαν το κόστος δανεισμού, στο πλαίσιο προσπάθειας να μειωθεί ο έντονος πληθωρισμός. 

Από την άλλη, οι μετοχές, παγκοσμίως, διήνυσαν τις χειρότερες ημέρες τους μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, τον Μάρτιο του 2020, με τους traders να ανησυχούν η αναβάθμιση της νομισματικης σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να «χτυπήσει» την παγκόσμια ανάπτυξη ή ακόμα και να προκαλέσει ύφεση. 

Σε αυτό το δυστοπικο περιβάλλον, εύλογα η αγορά των cryptos υφίσταται ιδιαίτερα έντονη πίεση καθώς ο χορός των αποδόσεων, που προκλήθηκε από τις τεράστιες προσπάθειες τόνωσης των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, έλαβε απότομα τέλος. 

Επενδυτές και αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία την τιμή του bitcoin τις τελευταίες ημέρες, φοβούμενοι ότι μια πτώση κάτω από τις 20.000 δολάρια μπορεί να οδηγήσει σε αθρόες ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην τιμή και επιδεινώνοντας την πιστωτική κρίση που έχει ήδη χτυπήσει μεγάλους δανειστές κρυπτογράφησης και traders.

Την περασμένη εβδομάδα η Celsius και η Babel Financial μπλόκαραν τις αναλήψεις ενώ η Three Arrows απέτυχε να καλύψει margin calls εκατομμυρίων. Τον περασμένο μήνα, το luna και το terra -δύο tokens που ήταν δημοφιλή στους traders κρυπτογράφησης που αναζητούσαν εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις- κατέρρευσαν. 

«Τα domino effect ξεκίνησε», είπε ο Conor Ryder, αναλυτής στην εταιρεία έρευνας και παροχής δεδομένων Kaiko την Παρασκευή. «Περαιτέρω πτώση πιθανότατα θα προκαλέσει πιο πτωτική δράση των τιμών, με αποτέλεσμα να προκληθεί blitzkrieg ρευστοποιήσεων». 

Το Bitcoin έχει απολέσει περισσότερο από το 70% της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά του το περασμένο φθινόπωρο, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αγορές λόγω της σύσφιξης που επιχειρείται σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής από τους policy makers. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων έχει πέσει κάτω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, από την κορυφή των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τιμή του ethereum έχει επίσης πέσει κάτω από τα 1.000 δολάρια. Τα μικρότερα ανταλλακτήρια έχουν επίσης μειώσει ή διακόψει τις αναλήψεις, ενώ η πλατφόρμα κρυπτογράφησης Voyager που είναι εισηγμένη στο Τορόντο την Παρασκευή υπέγραψε συμφωνία για δανεισμό άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την εμπορική εταιρεία Alameda. 

«Οι σημερινές ενέργειες δίνουν στη Voyager », δήλωσε ο Stephen Ehrlich, Διευθύνων Σύμβουλος. «Οι πιστωτικές διευκολύνσεις θα χρησιμοποιηθούν από τη Voyager μόνο εάν χρειαστεί να διαφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών», πρόσθεσε. Ο Ryder αναμένει ότι η περαιτέρω πτώση των αγορών θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε άλλους δανειστές και εμπόρους.  

«Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερες ρευστοποιήσεις που οδηγούν τις τιμές και τη διάθεση των επενδυτών χαμηλότερα, γεγονός που πυροδοτεί ακόμα περισσότερες ρευστοποιήσεις και αρνητική διάθεση. Χρειάζεται ακόμη ξεκαθάρισμα, αλλά αυτό θα εξαντληθεί σε κάποιο στάδιο», δήλωσε η Noelle Acheson, επικεφαλής του τμήματος market insights της Genesis, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς δανειστές στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Altcoins

Τα altcoins δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στην αρνητική διάθεση των επενδυτών στον απόηχο της πτώσης του Bitcoin, με κάθε token στον δείκτη κρυπτονομισμάτων του Bloomberg να διαπραγματεύεται στο κόκκινο. Τα Cardano, Solana, Dogecoin και Polkadot κατέγραψαν 24ωρη πτώση μεταξύ 9% και 12% το Σάββατο, ενώ τα token  όπως το Monero και το Zcash έχασαν έως και 11%.

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται αμυντικά μετά την καθοδηγούμενη από τη ρευστότητα ανοδική αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του περασμένου έτους», δήλωσε ο Alkesh Shah, επικεφαλής στρατηγικής κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Bank of America Corp. σε σημείωμα την Παρασκευή. «Αν και επώδυνη, η απομάκρυνση της σαβούρας είναι πιθανότατα υγιής, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε πρότζεκτ με σαφείς οδικούς χάρτες για τις ταμειακές ροές και την κερδοφορία έναντι της αμιγώς αύξησης των εσόδων».