Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% το δεκαετές ελληνικό ομόλογο

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% το δεκαετές ελληνικό ομόλογο

Αναλυτές της αγοράς κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% βρέθηκε την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (κλείσιμο 3,95%), με τους αρμόδιους παράγοντες να θεωρούν ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ αναλυτές της αγοράς των ομολόγων, οι επενδυτές αναζητούσαν από την περασμένη Παρασκευή ένα σημείο ισορροπίας, καθώς λαμβάνουν θετικά μηνύματα και ειδικότερα ότι ανοίγεται ένας «καθαρός ορίζοντας» για το χρέος έως το 2033. Ιδιαίτερο ρόλο, σύμφωνα με τους ίδιους, διαδραμάτισε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη S&P. Ωστόσο, επισημαίνουν, το πλέον σημαντικό -και το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα θετική εξέλιξη στα ελληνικά ομόλογα- είναι το γεγονός ότι με την απόφαση του Eurogroup το βάρος της βιωσιμότητας του χρέους μεταφέρεται στο βάρος της εξυπηρεσιμότητας (μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες/ΑΕΠ), ήτοι το χρέος καθίσταται βιώσιμο.

Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε αποκλιμάκωση στις αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες των ελληνικών ομολόγων. Το 10ετές, που αποτελεί και ομόλογο αναφοράς, έκλεισε στο 3,95%, ενώ η απόδοση του 5ετούς μειώθηκε στο 3,11%, του 7ετούς στο 3,57%, του 15ετούς στο 4,54% και του 20ετούς στο 4,71%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ