Κάτω του αναμενόμενου η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2018

Κάτω του αναμενόμενου η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2018
Photo: REUTERS
Δεν έπιασε το όριο του 3% η πορεία της ανάπτυξης, όπως ανέμενε η κυβέρνηση Τραμπ.

Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκε περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις το τέταρτο τρίμηνο, διατηρώντας την ανάπτυξη για το 2018 κάτω από τον ετήσιο στόχο του 3% της κυβέρνησης Τραμπ.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2%, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στην τρίτη εκτίμηση για την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2,6% που ήταν η εκτίμηση που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4% το τρίτο τρίμηνο.

Η αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο αντανακλά τις μειώσεις στις δαπάνες καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και στις κρατικές δαπάνες και τις επενδύσεις στην κατασκευή ακινήτων.

Για το σύνολο του 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,9%, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις, παρά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβε ο Λευκός Οίκος με περικοπές φόρων και αύξηση των κρατικών δαπανών. Ο περυσινός ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο ισχυρότερος από το 2015 και επιταχύνθηκε από το 2,2% που ήταν ο ρυθμός που καταγράφηκε το 2017.