«Κατρακυλάει» η δημοτικότητα του Τραμπ ενώ συνεχίζεται το shutdown

«Κατρακυλάει» η δημοτικότητα του Τραμπ ενώ συνεχίζεται το shutdown
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ποσοστό αρνητικής γνώμης για τον Αμερικανό πρόεδρο έχει αυξηθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN.

Καθώς οι ΗΠΑ βιώνουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η πλειοψηφία των Αμερικανών δηλώνει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρει μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης, σε σχέση με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Το ποσοστό αρνητικής γνώμης για τον Αμερικανό πρόεδρο έχει αυξηθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN που διενεργήθηκε από την εταιρία SSRS.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των ηγετών του Κογκρέσου βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς καμία πλευρά δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις απόψεις και τις απαιτήσεις που έχει εκφράσει σχετικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Η πρόταση για την κατασκευή του τείχους εξακολουθεί να μη βρίσκει σύμφωνη την αμερικανική κοινή γνώμη, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Συνολικά, ποσοστό 56% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με την κατασκευή του τείχους, ενώ ποσοστό 39% την υποστηρίζει.

Τα ποσοστά αυτά, παραμένουν σταθερά, όπως είχαν καταγραφεί και τον Δεκέμβριο.

Ποσοστό 45% των ερωτηθέντων κρατά μια κριτική στάση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ενώ το 52% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση πιστεύει πως δεν πρόκειται για μία κρίση.

Μεταξύ αυτών, που χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως κρίση, οι περισσότεροι αισθάνονται ότι το τείχος θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης. Το υποσύνολο που αισθάνεται έτσι ανέρχεται σε ποσοστό 31% μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καθορίζονται σε ουσιαστικό βαθμό από τις κομματικές θέσεις.

Περίπου 9 στους 10 Δημοκρατικούς είναι αντίθετοι στην κατασκευή του συνοριακού τείχους, ενώ 8 στους 10 Ρεπουμπλικάνους υποστηρίζουν την κατασκευή του. Επτά στους δέκα Ρεπουμπλικάνους χαρακτηρίζουν την κατάσταση στα νότια σύνορα ως μία κρίση, ενώ τα 2/3 από αυτούς πιστεύουν πως ένα τείχος θα την αντιμετωπίσει.

Από την άλλη μεριά, τα 3/4 των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κρίση, ενώ μόλις το 4% από αυτούς πιστεύουν πως υπάρχει κρίση και πως η κατάσταση θα βελτιωθεί με την κατασκευή του τείχους.

Συνολικά το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου στην δημοσκόπηση καταγράφεται στο 37%. Από την άλλη μεριά, το 57% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τους χειρισμούς του προέδρου Τραμπ.

Το ποσοστό της επικριτικής γνώμης για τον πρόεδρο Τραμπ αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό θετικής αποδοχής του από την αμερικανική κοινή γνώμη παρέμεινε σε γενικές γραμμές το ίδιο.

Το σημερινό ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ συμβαδίζει με αυτό του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο της προεδρίας του. Τον Ιανουάριο του 1983 ήταν η μόνη περίοδος της προεδρικής θητείας του Ρίγκαν, κατά την οποία το ποσοστό αποδοχής του ήταν χαμηλότερο από το 40% (Gallup).

Ο πρόεδρος Τραμπ κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής στο 35% και σε δύο δημοσκοπήσεις του CNN, τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018. Η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ καταγράφηκε στο 40% ή σε μεγαλύτερο ποσοστό σε εννέα δημοσκοπήσεις από τις 20 που έχει πραγματοποιήσει το CNN.

Η αύξηση της αρνητικής γνώμης για τον πρόεδρο Τραμπ καταγράφεται κυρίως μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων που δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στην ομάδα αυτή ποσοστό 45% εγκρίνουν τις κινήσεις του, ενώ ποσοστό 47% δεν τις εγκρίνει. Πρόκειται για την πρώτη φορά σε δημοσκόπηση του CNN, που η ομάδα αυτή των ψηφοφόρων δεν εγκρίνει τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ σε τέτοιο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2018.

Τον Δεκέμβριο η αποδοχή του προέδρου Τραμπ από τους λευκούς που δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο ήταν στο 54%. Με το ποσοστό της αρνητικής γνώμης να καταγράφεται τότε στο 39%. Μεταξύ των λευκών που έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, τα ποσοστά του προέδρου Τραμπ παραμένουν σχεδόν τα ίδια με αυτά του προηγούμενου μήνα. Ποσοστό 64% δεν εγκρίνει τις κινήσεις του, ενώ το 32% τις εγκρίνει.

Οι λευκοί που δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο εκφράζονται θετικά για ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, καθώς το 51% είναι υπέρ, ενώ το 46% είναι κατά. Ωστόσο, οι ίδιοι σε ποσοστό 45% θεωρούν τον πρόεδρο Τραμπ υπεύθυνο για την διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ενώ σε ποσοστό 39% ρίχνουν την ευθύνη στους Δημοκρατικούς και το Κογκρέσο.

Η αμερικανική κοινή γνώμη σε γενικές γραμμές τείνει να επιρρίπτει την ευθύνη για το shutdown στον πρόεδρο Τραμπ.

Το 55% υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που έχει προκληθεί σε σχέση με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. Το 32% υποστηρίζει ότι η ευθύνη βαρύνει περισσότερο τους Δημοκρατικούς. Ποσοστό 9% των ερωτηθέντων θεωρεί υπεύθυνες και τις δύο πλευρές.

Οι Δημοκρατικοί είναι περισσότερο ενωμένοι κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο σε ποσοστό 89% σε σύγκριση με τους Ρεπουμπλικάνους. Ποσοστό 65% των Ρεπουμπλικάνων κατηγορούν τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, ενώ το 23% κατηγορεί τον Τραμπ.

Στους ανεξάρτητους υπάρχει μεγαλύτερη τάση απόδοσης ευθυνών στον Τραμπ και σε ποσοστό 48% έναντι ποσοστού 34% που θεωρούν υπεύθυνους τους Δημοκρατικούς. Ποσοστό 14% των ανεξάρτητων απορρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές.

Η δημοσκόπηση του CNN πραγματοποιήθηκε από την SSRS στις 10 και 11 Ιανουαρίου σε τυχαίο δείγμα 848 ενηλίκων μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων, ενώ το ποσοστό στατιστικού λάθους προσδιορίζεται στις 4,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: CNN