Κατσέλη: Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κατσέλη: Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Προτεραιότητα η άρση των capital controls το συντομότερο δυνατό. 

Στα άμεσα επόμενα βήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχημα για την επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Η χρηματοδότηση των Τραπεζών μέσω των κανονικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ και μάλιστα με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση και όχι μέσω του ακριβότερου Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), είναι το πρώτο βήμα των ελληνικών τραπεζών. είπε η κ. Κατσέλη. ενώ η άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί επίσης προτεραιότητα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα και θα επαναφέρει συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας στις συναλλαγές. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία τόσο η σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες αποτελούν την βασική πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας, όσο και η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς και η παροχή πιστώσεων προς ΜΜΕ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσθεσε,

Η μεγάλη πρόκληση όμως που έχουν μπροστά τους πλέον οι τράπεζες – όντας ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές – είναι να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, της οποίας οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, επισήμανε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι, η πρόκληση αυτή ούτε εύκολη είναι, ούτε μπορεί να ικανοποιηθεί αυτόματα.

Από την πλευρά των Τραπεζών, χρειάζονται καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία για μείωση του ρίσκου και του κόστους της χρηματοδότησης, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, χρειάζεται η εκπόνηση αξιόπιστων επιχειρηματικών σχεδίων και η βελτίωση της ενδο-επιχειρησιακής τους οργάνωσης, ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και οι προοπτικές τους .

Στο πλαίσιο αυτό, και κάτω από τις σημερινές συνθήκες ως Ελληνική Ένωση Τραπεζών, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην χάραξη και υλοποίηση μιας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜΜΕ που μπορεί να υποστηριχθεί από τον χρηματοπιστωτικό τομέα με τα ακόλουθα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, τα οποία και ανέφερε η πρόεδρος της ΕΕΤ αναλυτικά.