«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ – Το τελεσίγραφο, η «λευκή απεργία» και ο… Λουδοβίκος

«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ – Το τελεσίγραφο, η «λευκή απεργία» και ο… Λουδοβίκος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Βουλή, Αθήνα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζονται τα «φίλια πυρά» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βαθαίνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

Οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, ενόψει και του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποδείχθηκαν άκαρπες, ενώ… λάδι στη φωτιά έριξε η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, με την οποία ξεκαθάρισε ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της ΚΟ και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές, πρέπει να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. «Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα», δεσμεύτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «τελεσίγραφο» Κασσελάκη ήρθε προφανώς ως συνέχεια των 16 «λευκών» κατά την ψηφοφορία για την έγκριση του νέου Προεδρείου της ΚΟ, καθώς πολλά από αυτά μετατράπηκαν σε «όχι», κατά τις συνομιλίες για την κατανομή του κοινοβουλευτικού έργου στους νέους Τομεάρχες του κόμματος, σε μια «λευκή απεργία» που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η πρώτη που αντέδρασε στην προειδοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η εξ «Ομπρέλας» ορμώμενη πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, η οποία είχε υποστηρίξει στις εσωκομματικές τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με ανάρτησή της στα social media, που ξεκινούσε με τη φράση «L’ État c’ est moi» (το κράτος είμαι εγώ – που αποδίδεται στον Λουδοβίκο IV) τόνισε ότι οι δηλώσεις του νέου προέδρου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από κάποιον κακεντρεχή ως υπονομευτικές. Παράλληλα, παρέπεμψε στο άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι η πρόταση Κασσελάκη δεν συμβαδίζει με τις καταστατικές προβλέψεις.

Επίσης, σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, η «Ομπρέλα» ετοιμάζει κείμενο-παρέμβαση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που όμως δεν θα δημοσιοποιηθεί πριν την κρίσιμη μάχη του Β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις»

Την ίδια ώρα, ο εκ των στενότερων συνεργατών του νέου προέδρου, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «περνάει μια δύσκολη κατάσταση», σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις».

«Ένα κομμάτι μέσα στο κόμμα δεν δέχεται το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης επελέγη ως πρόεδρος με τόσο μεγάλη διαφορά από τα μέλη», τόνισε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτό το κόμμα» και ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει».

Υποστήριξε ότι «κανείς δεν περισσεύει», αλλά διερωτήθηκε «αν είναι κάπως παράξενο» το γεγονός ότι υπήρξαν αρνήσεις βουλευτών στις προτάσεις του προέδρου για ανάληψη θέσεων ευθύνης στην ΚΟ. Υπογράμμισε ότι «έχει υπάρξει μεγάλη κακοήθεια για τον καινούργιο πρόεδρο. Δεν είναι αποδεκτό να γράφονται κατάπτυστα άρθρα από ανθρώπους που είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να γιατί το κόμμα έφτασε εδώ», είπε.

Για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης, υποστήριξε πως «δεν θέλει να είναι μάντης κακών ειδήσεων και ότι δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο», επισημαίνοντας, πάντως, ότι «είναι δύσκολο κάποιος να δεχτεί και να καταπιεί τον τρόπο που έγινε η εκλογή του νέου προέδρου».

«Ο Κασσελάκης επιδεικνύει “ιώβεια” υπομονή»

Η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «ο κ. Κασσελάκης καθυβρίζεται καθημερινά, περισσότερο εκ των έσω».

«Το αυτονόητο δεν είναι αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης; Αν έλεγε ότι όποιον είναι αντίθετος με την ενότητα του κόμματος, θα τον επιβραβεύουμε με μια τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, αυτό θα αποτελούσε είδηση», τόνισε σχετικά με το μήνυμα του νέου προέδρου.

«Η υπομονή που έχει δείξει ο κ. Κασσελάκης είναι τεράστια, καθυβρίζεται καθημερινά, περισσότερο εκ των έσω. Για παράδειγμα, χθες υπήρχε άρθρο επώνυμου στελέχους της “Ομπρέλας” στην ΕΦΣΥΝ με τίτλο “Η καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ”, αν εγώ το έλεγα αυτό για τον Μητσοτάκη, δεν θα με ανακαλούσατε αμέσως στην τάξη;», διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Την Τετάρτη, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, ερωτώμενη στο OPEN για τη δήλωση Τζάκρη ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι ακραία, μειοψηφική και αυτοαναφορική και θα χάσει στο συνέδριο με 80%, απάντησε: «η κυρία Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Action 24 διέκρινε προσωπικές θέσεις του κ. Κασσελάκη σε ορισμένα θέματα που ανέπτυξε στην ομιλία του στον ΣΕΒ, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του Κέντρου ή της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: