Και Ασφαλιστικό και Εργασιακά στη δεύτερη αξιολόγηση

Και Ασφαλιστικό και Εργασιακά στη δεύτερη αξιολόγηση

Παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, οι θεσμοί θα επιμείνουν και λόγω... ΔΝΤ - "Τυράκι" το χρέος. 

Το έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup είναι σαφές. Τα κύρια θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι τόσο τα εργασιακά, όσο και το Ασφαλιστικό, το οποίο υποτίθεται ότι είχε κλείσει.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο νέου ανοίγματος του Ασφαλιστικού, ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών αναφέρουν ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα επανεξεταστεί, ενώ για το Δ.Ν.Τ το ζήτημα θεωρείται μείζονος σημασίας.

Πηγές των θεσμών αναφέρουν πως, εφόσον σε αυτή την αξιολόγηση κρίνεται και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα συζητηθούν και οι απαιτήσεις του, που περιλαμβάνουν την περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων. Το Δ.Ν.Τ επιμένει εδώ και μήνες στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους υφιστάμενους συνταξιούχους από τώρα και όχι μετά το 2018, οπότε και τυπικά λήγει η προστασία από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, οι δανειστές θέτουν και ζήτημα εφαρμογής του ήδη ψηφισμένου Ασφαλιστικού, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη σειρά εγκυκλίων που αφορούν στη δημιουργία του νέα Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στην επανεξέταση, με στόχο την κατάργηση των περισσότερων προνοιακών επιδομάτων.”

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, οι θέσεις των δανειστών είναι ξεκάθαρες. Ζητούν διπλασιασμό του μηνιαίου ορίου για τις ομαδικές απολύσεις από το 5% στο 10%, ενώ το Δ.Ν.Τ ζητεί πλήρη απελευθέρωση, επιμένουν στην κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών, στην αλλαγή του τρόπου λήψεως αποφάσεων για απεργία, αλλά και στο δικαίωμα του εργοδότη στην ανταπεργία.

Τα ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, παρά τις ελληνικές διαψεύσεις, με…τυράκι την παράλληλη συζήτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την διευκόλυνση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, πάντως να τοποθετεί τις όποιες ανακοινώσεις στα τέλη του 2016, συνδέοντάς τις πρακτικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.