«Και Γ’ Παγκόσμιος να γίνει, η Συρία δεν θα υποκύψει»

«Και Γ’ Παγκόσμιος να γίνει, η Συρία δεν θα υποκύψει»

Η συριακή κυβέρνηση διαμηνύει πως θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ζητά από το Κονγκρέσο να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η συριακή κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση ακόμη και αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Κανένας Σύρος δεν μπορεί να θυσιάσει την ανεξαρτησία της πατρίδας του», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φάισαλ Μόκνταντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυτή τη στιγμή κινητοποιούν τους συμμάχους τους ενόψει μιας επίθεσης εναντίον της Συρίας. Νομίζω ότι και η Συρία, από την πλευρά της, έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει τους δικούς της συμμάχους και αυτοί οι τελευταίοι θα της παράσχουν κάθε είδους υποστήριξη. Δεν πρόκειται να δώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει η Συρία. Η Συρία έλαβε όλα τα μέτρα για να απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση», είπε ακόμη ο Σύρος αξιωματούχος, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα αμυντικά σχέδια της Δαμασκού.

Προειδοποιήσεις Πούτιν προς τις ΗΠΑ
Την θέση πως στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ κατά της Συρίας θα συνιστούσε «επίθεση» εάν πραγματοποιηθεί «εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως «Αν το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο εξετάζει την έγκριση μιας προσφυγής στην βία κατά του καθεστώτος της Δαμασκού δώσει το πράσινο φως στην πραγματοποίηση πληγμάτων, οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν μια επίθεση – καθώς ο,τιδήποτε γίνεται εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά μια επίθεση, με εξαίρεση την περίπτωση της αυτοάμυνας. Η Συρία, όπως γνωρίζουμε, δεν επιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορεί να πρόκειται για θέμα άμυνας».

Μιλώντας στα μέλη του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Πούτιν αναφέρθηκε ακόμη στην…απραγία της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην μονομερή απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας, «Να, τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ασχολούνται με την νομιμοποίηση μιας επίθεσης και εμείς είμαστε όλοι κολλημένοι μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης περιμένοντας να δούμε αν αυτό θα εγκριθεί ή όχι».

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Βαρέλι με μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί η Μ. Ανατολή»