Και οι εκατομμυριούχοι παθαίνουν κατάθλιψη

Και οι εκατομμυριούχοι παθαίνουν κατάθλιψη

Όταν κάποιοι λένε ότι τα λεφτά από μόνα τους δεν φέρνουν την ευτυχία, κάτι ξέρουν!

Σε πολλούς, το να βγάζεις εκατομμύρια κάθε χρόνο σε μια άνετη δουλειά που να σου εξασφαλίζει και το κατάλληλο lifestyle μπορεί να φαίνεται σαν ο σίγουρος δρόμος για την ευτυχία. Δεν ισχύει, όμως, κατ’ ανάγκη κάτι τέτοιο, σύμφωνα και με το CNN Money.

Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι η πίεση που συνοδεύει τον πλούτο ή την επιτυχία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, η κατάθλιψη είναι μια πάθηση που προσβάλλει έναν στους δέκα αμερικάνους ενήλικες.

«Όσοι βρίσκονται στην κορυφή μπορεί να νοιώσουν ένα είδος απομόνωσης» λέει ο Δρ. Στίβεν Ρόουζ, ψυχίατρος στο Ερευνητικό Ίδρυμα «Ελπίδα για την Κατάθλιψη». «Ο πλούτος δεν σε προστατεύει απ’ τη συγκεκριμένη πάθηση, με την ίδια λογική με την οποία ο πλούτος δεν σε προστατεύει απ’ τον καρκίνο».

Η πίεση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Η μελέτη ‘Gender, Job Authority and Depression’ που δημοσιεύτηκε πέρυσι κατέληξε στο ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις εξουσίας τείνουν να εκδηλώνουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις. Ένας λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν «προκαταλήψεις, διακρίσεις, αρνητικά στερεότυπα, αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, έλλειψη επικοινωνίας και υποστήριξης από ανωτέρους και συναδέλφους, και πίεση να αποδώσουν καλύτερα από τους άνδρες για να αποδείξουν την αξία τους».

Την ίδια πίεση μπορεί να δημιουργήσει και η ξαφνική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, οδηγώντας κάποιες φορές στην κατάθλιψη.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι είναι ότι υπάρχουν κάποια γεγονότα – ακόμα και καλές ειδήσεις όπως π.χ. μια κληρονομιά – που αλλάζουν τη ζωή σου, κι αυτό σημαίνει ότι η ζωή που ήξερες μέχρι τώρα παύει να υφίσταται», λέει η χρηματοοικονομική σύμβουλος Μίρα Σάλζερ.

Η ίδια έχει δει πελάτες της να πέφτουν σε κατάθλιψη. «Δεν μπορούν να εντοπίσουν τι πάει στραβά. Υποτίθεται ότι είναι χαρούμενοι, πηγαίνουν σε πάρτι, και κερνάνε ποτά όλη την παρέα».

Το κλειδί, σύμφωνα με τον Ρόουζ, είναι να αναγνωρίσει κάποιος γρήγορα τα συμπτώματα και να ζητήσει άμεσα βοήθεια.

«Οι άνθρωποι συχνά αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν νοιώθουν ικανοί να παρέμβουν στην ίδια την κατάστασή τους», επισημαίνει. «Αν παρέμβουμε εμείς και αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, τότε μπορούμε να σώσουμε ακόμα και ζωές».